Annons

Första historiska seriesegern

Sjunde säsongen i Sveriges näst högsta serie blev det äntligen serieseger för FBC Kalmarsund. Överlägsna som helhet – men sista matchen mot Röke blev oväntat jämn.
– Det var på tiden, det har varit nära många gånger, säger Ellen Willsund.
Innebandy, allsvenskan • Publicerad 18 februari 2019
6–5 borta mot Röke gav serieseger – första för damerna sedan sammanslagningen till Kalmarsund.
6–5 borta mot Röke gav serieseger – första för damerna sedan sammanslagningen till Kalmarsund.

Hon är den enda FBC–spelare som varit med från starten, då Cl98 och Färjestadens IBK slogs ihop till FBC Kalmarsund 2011. Året innan hade laget tagit klivet upp i division 1, som numera är Allsvenskan.

– Det känns som jättelänge sedan samtidigt som tiden gått fort, jag såg statistik för bara någon vecka sedan med spelarna som varit med längst och insåg att jag är den enda som är kvar…

Annons

Kalmarsund har varit ett topplag i sex år och till och med tagit klivet upp i SSL en säsong – men först nu, söndagen 17 februari 2019, kom den första historiska seriesegern för Kalmarsunds damlag.

– Det var på tiden, det har varit nära många gånger. Vi har kommit trea och tvåa lite snöpligt men nu lyckas vi äntligen vinna. Skönt att göra det med så många matcher kvar dessutom.

Den avgörande matchen var en rätt seg historia borta mot Röke i Hässleholm.

– Det är lite som i tidigare, vi får en bra start och det går kanske lite för enkelt. Vi slappnar av, blir bekväma och bjuder in dem i matchen, säger Fredrik Andersson var vikarierande coach för en sjuk Rasmus Bernhardsson

Första mötet slutade med förkrossande 13–2 i Kalmar sporthall.

– De har gått framåt mycket sedan dess och är betydligt bättre på hemmaplan, konstaterar Andersson.

– Samtidigt är det inte en av de bästa, snarare bland de sämsta insatser den här säsongen.

Ellen Willsund – ende spelare som varit med sedan starten 2011/12 för Kalmarsund.
Ellen Willsund – ende spelare som varit med sedan starten 2011/12 för Kalmarsund.

4–1-ledning efter första – men det skulle bli en jämn historia till slut. Röke reducerade till 5–6 med fyra minuter kvar men FBC höll undan.

– Serieseger var väl både en extra morot och lite nervositet. Det var väl lite nerver men samtidigt har tjejerna krigat stenhårt med fysiken på träningarna i veckan och var nog lite halvtrötta.

Segern innebär 13 poängs försprång – ett ointagligt avstånd med fyra omgångar kvar.

Annons

– Väldigt kul att vinna serien redan, det visar att vi är lite i en egen klass i södra allsvenskan.

– Det blev lite bubbel med pommac och tårta i omklädningsrum och bussen hem. Klart vi ska fira det här samtidigt som vi siktar på att fira ännu mer framöver…, konstaterar Fredrik Andersson.

– Ja, vi sparar det stora firandet till när vi tar kvalvinsten. Det var faktiskt lite blandade känslor att åka hem efter en så dålig match men klart att vi är glada för att vinna serien. Det känns kul att få vara med om till slut, säger Ellen Willsund.

Fredrik Andersson:

– Vi har klarat två delmål, kval uppåt och serieseger. Nu ser jag inget hinder för oss att fixa hindret att gå upp i högstaserien också.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons