Sport

Förre rekordmannen om Högbystjärnans år: ”Verkligen utvecklats extremt”

Friidrott Artikeln publicerades
Kjell-Erik Ståhl blev av med sitt 36 år gamla maratonrekord när Högbystjärnan David Nilsson sprang in på 2:10:09 i Valencia.
Foto: Tommy Svensson/Kristianstadsbladet
Kjell-Erik Ståhl blev av med sitt 36 år gamla maratonrekord när Högbystjärnan David Nilsson sprang in på 2:10:09 i Valencia.

Svensk rekordinnehavare i nästan halva sitt liv.

Nu är Kjell-Erik Ståhl tvåa på maratonlistan bakom David Nilsson.

– En eller ett par dagars sorgearbete lär det bli, sen får man se det ur ett positivt perspektiv, säger 73-åringen till Kristianstadsbladet.

Åhus-bon Kjell-Erik Ståhl är fortfarande Sveriges genom tiderna bästa maratonlöpare sett till de fina meriter som han sprang till sig under sin aktiva karriär. Men nu är han inte längre svensk rekordinnehavare med sitt 2:10:38-lopp som räckte till en fjärdeplats på VM i Finland i augusti 1983.

En 32-åring från Öland är som bekant ny herre på täppan efter 2:10:09 i Valencia.

– Jag trodde kanske att det var någon med afrikanska rötter som på allvar skulle utmana rekordet, men David Nilsson har verkligen utvecklats extremt under det här året, säger Kjell-Erik Ståhl till Kristianstadsbladet.

Vid intervjutillfället med lokaltidningen så hade den överraskade 73-åringen inte haft någon kontakt med Högbystjärnan. Han menar också att Nilssons nästa grej blir att bevisa sig som mästerskapslöpare. Att bli av med ett 36 år gammalt rekord framkallar en hel del känslor hos ”Ståhlmannen”.

– En eller ett par dagars sorgearbete lär det bli, sen får man se det ur ett positivt perspektiv. Jag har trots allt haft rekordet i 36 år och det bevisar att vi höll ganska bra klass på 80-talet, säger Kjell-Erik Ståhl.