Annons

Förbundskaptenen om FBC – skickar oväntad hyllning: ”En personlig favorit”

När Falun kommer till Kifab Arena för att möta Kalmarsund finns halva den uttagna VM-truppen på planen.
På läktaren finns också en av förbundskaptenerna, Niklas Nordén, som tycker till om FBC:s säsongsinledning.
– Jag har haft högre förväntningar, säger Nordén.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Innebandy, SSL herr • Publicerad 13 oktober 2022
En av Sveriges två förbundskaptener, Niklas Nordén, får se tio av 20 landslagsspelare på lördag.
En av Sveriges två förbundskaptener, Niklas Nordén, får se tio av 20 landslagsspelare på lördag.Foto: Per Wiklund

I måndags presenterades en 20 man stor landslagstrupp inför det kommande världsmästerskapet i Schweiz. Sju av de uttagna spelarna är från Falun, tre av dem från Kalmarsund.

Med andra ord spelar hälften av VM-truppen under lördagen, framför ögonen på Niklas Nordén, som kommer vara på plats.

Annons

– Det är min plan i alla fall, om inget oväntat händer. Jag har biljetter klara. Det känns väldigt spännande. Det enda man vill är att att inte Kevin Haglund och Emil Johansson ska springa ihop och få hjärnskakning, man sitter lite på nålar, säger förbundskaptenen.

Kevin Haglund, här i duell med just Emil Johansson, lär inte hålla igen på lördag.
Kevin Haglund, här i duell med just Emil Johansson, lär inte hålla igen på lördag.Foto: Mattis Andersson

Är man orolig nu inför VM att någon ska skada sig?

– Oh ja! Spelarna däremot kan ju inte springa runt och tänka på det, då är det bara större risk att de skadar sig om de fegar ur. Men det är klart man sitter på helspänn. Spelarna brukar vara bra på att rapportera efter varje match när det börjar vankas VM.

– Jag är alltid sån. ”Brolle” (Thomas Brottman, också förbundskapten) skiter mer i det och tänker att det löser sig. Jag vill ha koll på belastning och vad som händer i kropparna. Det är hundra gånger svårare i ett landslag än i ett klubblag.

Kalmarsund hade en strulig försäsong där spelet inte satt. Vidare har laget vunnit fyra av de fem första matcherna. Men Nordén har högre krav än så på Kalmarsund.

– Jag har haft högre förväntningar än det jag sett än så länge, generellt, som grupp. De har inte fått till det tillräckligt bra hittills i år. Däremot tror jag att det här laget är minst lika bra, om inte bättre med ett år till på många spelare, än förra året. Känslan är att som organisation är de ännu bättre och det borde rendera i resultat.

– Jag tror de kommer att växla upp efter VM.

Det är dessutom en hel del spelare från reservlistan till VM som finns med i matchen. Dock ingen från Kalmarsund. En som hade kunnat stå med där är Jesper Lindström, som var med vid sista landslagssamlingen inför VM när det spelades Euro Floorball Tour.

Jesper Lindström var och nosade på landslaget men höll inte hela vägen till en VM-biljett denna gången.
Jesper Lindström var och nosade på landslaget men höll inte hela vägen till en VM-biljett denna gången.Foto: Mattis Andersson

Där finns det också mer att hämta, menar Nordén.

– Han har inte riktigt kommit upp. Så som han tar för sig i SSL, så behöver han ta för sig i internationell miljö. Han är en ganska försynt person och det tror jag ibland kan visa sig i spelet också. Det gick ganska bra i EFT men det räckte inte riktigt till. Han skulle lika gärna kunnat vara reserv men vi kände att vi redan hade tillräckligt på de positionerna. Det var matematiken som gjorde det.

Annons

– Men han tillhör topp 30-32 av de bästa i vårat land när han gör sina saker.

Finns det fler spelare i Kalmarsund ni har koll på som kan synas i landslaget i framtiden?

– Ja! Jag har en personlig favorit, Tim Nyander. Jag gillar den spelstilen men han behöver omgivningen för att få ut sitt bästa.

Tim Nyander, här till höger om landslagsstjärnan Kim Nilsson, hyllas av förbundskaptenen.
Tim Nyander, här till höger om landslagsstjärnan Kim Nilsson, hyllas av förbundskaptenen.Foto: Mattis Andersson

– (Albin) Hedstål har gjort lite U23-matcher, det är många som är spännande.

”Han är nog bland topp tre i landet defensivt.”
Niklas Nordén.

Även Jespers bror, Tobias Lindström har varit i landslaget tidigare.

– ”Tobbe” är ju otroligt skicklig defensivt. Det är alltid intressant, det är dit spelet är på väg, att spela man-man och där är han en bra spelare. Han är nog bland topp tre i landet defensivt. Men han har blivit lite begränsad i sitt spel. Han är bra på just sitt spel men i nya saker, till exempel att gå från man-man till zonspel, där får han problem att spela sitt spel.

Tror du att Filip Langer, om han varit svensk, hade tagit en VM-plats?

– Ja, det tror jag. Men det är svårt att säga. Det är inte alltid de bästa spelarna som tar plats, inte alltid de som är i toppen i poängligan. Det är något vi fick kritik för i början men vi vill bygga en trupp. En sån som Kevin Haglund som är till för att göra poäng kanske behöver vara med där i toppen, medan Jesper Lindström har andra skills.

Inför lördagens match har förbundskaptenen mängder med bevakningsområden. Kalle Bending som nyss tagits ut till VM-truppen, och en fajt mellan två lag som tar ut varandra på ett spännande sätt.

– Det är många intressanta kamper. Jag tycker verkligen att Kalmarsund har ett bra lag i tre femmor och Falun har ju något av ett monsterlag på tre femmor. Jag tror ändå att det blir sevärt, en liten väckning för Kalmarsund. Jag ställer nog Falun som lite favoriter men nog inte så mycket som många andra tror.

Annons

– Det kan nog bli ett högt tempo, Kalmarsund behöver upp något snäpp, det ska bli roligt att se.

Mattis AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons