1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Foppa”–comeback och Karelin i ÖB–elvan

De öländska lagen högst upp i seriesystemet plockade vinster i veckan och därunder var det många jämna bataljer.
Glömminges Emil Börjesson. Helgens insats jämför vi med brottaren Karelin…

David Salomonsson, Glömminge–Algutsrums IF (1)

Första matchen i division 3. Då klev han in och nöp ett friläge mot två spelare direkt. När GAIF sedan slog av på takten sista halvtimmen fick han åter visa att det finns backning bakom giganten David Jansson. Salomonsson står inte för lika halsbrytande utrusningar och har inte lika höga tongångar som Jansson. Å andra sidan, i backlinjen finns det Pavarotti-material så att det räcker och blir över.

Elin Åhlander, IFK Borgholm (2)

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Har klivit in på ett strålande vis i Borgholms mittlås under säsongen. Och mot Nättrabys b-lag fick den defensiva enheten ihop med målisen Johanna Koefoed bekänna färg mer än någonsin. IFK–spelet var blekare än en Alvedon-tablett jämte ”badjävlarna” uppe på Böda Sand under sommarens extremoffensiv.

Tom Karlsson, Mörbylånga GoIF (2)

Låt oss vara generösa nog att jämföra Peter Forsberg med den öländska giganten Tom Karlsson. Vi minns när ”Foppa” gjorde comeback efter sina ihärdiga skador i NHL. Det var succé varje gång. På Skansen fick vi se Tom dominera på liknande vis efter sin skada. Samma smartness men med huvudspel istället för klubbteknik och glidtacklingar istället för forechecking.

Jonatan Jansson, Färjestadens GoIF (2)

Säsongens skönaste seger? Ja, FGoIF:s mot Hultsfred ligger bra till. Vinst mot serietvåan med 2–1 och ett skutt upp mot säkrare mark i tabellen. Finns ohygglig högstanivå i det här gänget. Jonatan Jansson börjar hitta den nivån i varje match nu som mittback. Hultsfred var målgladast i serien före matchen. Det är de inte nu längre. De bollar som inte Pontus Jaensson sög upp tog Jansson och company i defensiven hand om.

Jacob Hultenius, Böda/Högby (1)

Rivalderbyt mot Borgholm blev även den här gången tight, tufft och målfattigt. Ett mål på två matcher blev slutliga facit. Det krävdes en spelare som är expert på att bryta mönster och slå till med det oväntade. Målet stod nämligen Jacob Hultenius för när han med halvtimmen spelad dundrade upp ett inlägg i nättaket.

Moa Westerlund, Färjestadens GoIF (4)

Vi har tjatat om det innan – Moa har verkligen hittat rätt i årets upplaga av Färjestaden. Klivet ner som mittfältare har givit succé. Matchen mot Karlskrona blev ytterligare ett utropstecken. Är med och skapar kontroll bakåt som ger utrymme framåt, där fanns Ofelia Medhammar och petade in två bollar som gav seger.

Dennis Johansson Fors, RM IF (1)

Nesligt poängtapp för RM. Tvåmålsöverläget blev till 2–2 efter ett olyckligt skadeavbrott. Men Johansson Fors var matchens lirare, uppoffrande lir för lagkamraterna och skapade en handfull lägen på egen hand som resulterade fram till 1–0.

Emil Börjesson, Glömminge–Algutsrums IF (2)

Alla har sin mardrömsmotståndare. För exempelvis svenske tungviktsbrottaren Thomas Johansson var det Karelin. Nacksving och dyngspö på mattan varje gång. För en viss vänsterback i Gransholm är det numera Emil Börjesson som är ”Karelin”. Han klev runt på kanten gång efter gång och slog det ena ypperliga inspelet efter det andra. Vackert och en gnutta förnedrande. Resultatet: två assist, ett mål och tre poäng.

Martin Gustavsson, SSG IF (2)

Målkungen har gått och blivit något av poängkung. Mot Möre syntes hans 1–1 mål mest i protokollet – men det var även han som låg bakom vändningen på slutet fram till 3–2 på slutet genom två framspelningar. Förargligt nog tryckte motståndarna dit kvitteringen i slutminuten.

Therese Trofast, Mörbylånga GoIF (2)

Hattrick brukar räcka gott och väl för ÖB–elvan. Men Trofast ville vara på den säkra sidan och gjorde fyra mål mot Rödeby. Klev därmed upp som skytteligaledare i serien med tolv strutar totalt. Med den formen behöver coach Erlandsson knappast vara orolig för att laget släppte in ovanligt många mål (8–3-seger).

Amanda Ahlström, Glömminge–Algutsrums IF (2)

Målen i all ära. Men det är lika mycket för hennes slit som Amanda Ahlström är ovärderlig för GAIF. Pannben nog för att kliva genom Ironman på ren vilja. Det visade hon mot Kalmar Södra. All cred till motståndet som lyckades uthärda och ta en poäng.

Veckans coach: Johan Hellsten, Färjestadens GoIF (2)

FGoIF bröt den negativa trenden med två förluster efter uppehållet. Och det var en viktig 2–1-seger mot Karlskrona. Vid en förlust hade fokus blivit nedåt i tabellen. Nu är tvärtom FGoIF på riktigt säker mark och bara två poäng från en pallplats. Vi ska inte jämföra för mycket med den turbulenta säsongen ifjol. Men Färjestaden har nu 25 poäng. Ifjol hade laget samlat 19 när serien var slut.

Läs mer

Öland

Kalmar: Kronprinsessparet besökte länssjukhuset

Länssjukhuset i Kalmar fick på fredagen besök av kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kultur

Musik: Artisterna på Carlas café

Nu har Carlas café i Näsby på sydöstra Öland gjort klart sitt musikprogram för sommaren.

Öland

Bäst på Facebook: Mörbylånga kommun i Sverigetopp

Mörbylånga kommun är bäst av alla kommuner i Sverige på den sociala plattformen Facebook.

Öland

Orosanmälan avslöjade narkotikabrott

Polisen avslöjade på söndagskvällen ett narkotikabrott i Färjestaden.

Öland

Kommunalrådet: ”Vi får inte slappna av”

”Reserestriktionerna är upphävda, men alla andra restriktioner finns kvar”, poängterar Ilko Corkovic.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.