Annons

Flera nya regler i den lokala fotbollen – divisionsstraffar och ”varningsrabatt”

Smålands fotbollförbund har presenterat flera nya regler till den kommande säsongen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Fotboll • Publicerad 9 februari 2023 • Uppdaterad 10 februari 2023
Jonas Nilssons Böda/Högby möter Persnäs i Toyota Cup. Där gäller dock INTE divisionsstraffarna. De tillämpas först efter gruppspelet.
Jonas Nilssons Böda/Högby möter Persnäs i Toyota Cup. Där gäller dock INTE divisionsstraffarna. De tillämpas först efter gruppspelet.Foto: Mattis Andersson

Det är för divisionerna 3-4 dam och 4-6 herr som flera förändringar kommer att ske inför kommande säsong.

Bland annat så kommer antalet tillåtna avbytare att ökas från fem till sju stycken.

Annons

Likt elitfotbollen kommer dessutom en varningsackumulering att ändras genom en ”varningsrabatt”. En spelare som har en varning i bagaget kommer att få den struken efter tio spelade matcher, i serier där tolv lag deltar. Detta innebär att spelaren då inte längre löper lika stor risk att bli avstängd efter tre varningar.

I Toyota Cup, där både Böda/Högby och Persnäs i år kommer att delta i samma grupp, finns en ny regel.

Divisionsstraffar kommer att återinföras. För varje division som skiljer lagen åt kommer det lägst rankade laget att få en straffspark att lägga. Den kommer att kunna slås när som helst under hela första halvlek, eller innan matchen börjar. Den nya regeln gäller dock från och med cupspelet som börjar efter gruppspelet.

Detta innebär att Böda/Högby INTE kommer att få någon straff mot Persnäs, åtminstone inte med hjälp av denna regeln, i gruppspelet.

Dessutom kommer ett lag som är anmält till spel i niomanna inte tvingas spela elvamanna ifall man bara har tolv spelare i truppen. Med andra ord tvingas inte lag att spela med endast en avbytare vilket det blivit i elvamanna med endast tolv spelare.

Mattis AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons