Sport

Fler föreningar kritiska till Ironman: ”Visst sjutton tycker vi att ersättningen borde höjts någon gång”

Ironman Artikeln publicerades
Ironman är en folkfest på södra Öland där Degerhamns IF har hand om depån.
Ironman är en folkfest på södra Öland där Degerhamns IF har hand om depån.

Degerhamns IF har 40–50 aktiva som är med och gör Ironman till en folkfest på södra Öland.

– Det har blivit fler deltagare och mer jobb under åren vår inkomst hart legat relativt stilla, konstaterar ordförande Johan Persson.

Även Mörbylånga GoIF skulle vilja haft mer betalt – men har tackat ja till årets tävling.

ÖB–sporten skrev igår om att FGoIF och FBC hoppas av Ironman.

Degerhamns IF har inte heller signerat nytt avtal för i år.

– Vi har bara fått förfrågan men inte meddelat svar. Vi har inte tänkt avböja kan det känns dumt att inte ta upp frågan om ersättning nu. Som det blivit nu känns det viktigt att vi pratar med andra klubbar och har en gemensam hållning. Det är jätteviktigt att alla får likvärdig ersättning, säger Johan Persson.

Degerhamns IF har ett stort ansvar i söder med trafikvakter, energidepå, penalty-box för utövare som brutit mot någon regel och underhållning i samband med tävlingen. Totalt är 40–50 personer engagerade.

– Det är en stor verksamhet och inte lätt att få ihop tillräckligt med folk och de som har utbildningen som krävs.

Vad tycker ni om ersättningen ni får?

– Visst sjutton tycker vi att ersättningen borde höjts någon gång. Det har blivit fler deltagare och mer jobb under åren vår inkomst hart legat relativt stilla, säger Johan.

– Vi har inte gottat in oss på vad Ironman tjänar men intäkterna måste ju ha ökat efterhand som deltagarna och sponsorerna blivit fler.

En förening som har valt att tacka ja till Ironman i år är Mörbylånga GoIF, som engagerar mellan 50 och 60 personer i samband med tävlingen.

– Vi kommer köra på har vi sagt. Vi har tackat ja när vi har pratat med dem, så vi har inga planer på att tacka nej, säger kassören Mattias Petersson.

Men han medger att ersättningen är i lägsta laget.

– Självklart ska man inte sticka under stolen med att man skulle vilja haft mer betalt. För det är ju några timmar som vi lägger ner. När jag pratade med Alf (Granath, reds. anm) på Sportalliansen förra året så sa han att om det blir ett nytt avtal så hoppas de på mer ersättning till föreningarna.

För Hulterstads AIK är det inte heller aktuellt att hoppa av Ironman. Enligt föreningens ordförande, Lena Svensson, har man helt enkelt inte råd.

– För vår kassa är det väldigt värdefullt att få in de pengarna, sen hade det varit ännu roligare att få ännu mer naturligtvis. Men det är ingenting som vi tycker att vi kan tacka nej till, och säga att de ska fråga någon annan klubb, för den ekonomin har inte vi helt enkelt. Vi behöver de pengarna som Ironman erbjuder.