Sport

Festfixaren i Färjestaden

Ironman Kalmar Artikeln publicerades
David Myrinder under Ironman-tävlingen ifjol.
David Myrinder under Ironman-tävlingen ifjol.

Det är David Myrinders speakerröst som dånar ut i högtalarna över Färjestaden. Tillsammans med publiken ska han ge energi åt både Ironman-deltagarna och de som tävlar i kroppkaks-ÖM.

För fyra år sedan stod David Myrinder själv på startlinjen i Ironman Kalmar. Men sedan ifjol är han festfixaren i Färjestaden. Hans uppdrag är att bidra till folkfesten. Han kommer befinna sig i rondellen vid hamnen. Därifrån kommer han att ropa ut till publiken vem som är på väg in mot publikhavet. Se till så att deltagarna cyklar ut på Alvaret i kraftig medvind.

– Vi ölänningar är stolta över att ha tävlingen här. När deltagarna cyklar förbi Färjestaden kommer de känna av trycket från publiken, säger David Myrinder.

Men på morgonen, innan starten, befinner han sig i Kalmar och hjälper deltagarna med de sista förberedelserna inför den stora dagen. Och då är han allas ”mentala coach”. Han ser till så att nervositeten byts ut mot njutning.

– Många är nervösa. Då är det lätt att man glömmer basala saker som att kolla cykeln en sista gång och se till så att startlappen sitter rätt. Men det blir även mycket ”DU-prat” för att tagga igång de. För mig är det här den mysigaste stunden på dagen.

Till energizonen i Färjestaden får den mysiga David inte följa med. Där ska Davids speakerröst vara tändvätskan på elden. I år ska man även kunna följa simstarten på storbildsskärm från energizonen i Färjestaden.

– Publiken ska komma hit tidigt tycker jag. Köpa sig en frukost och njuta av simstarten som sänds på storbildsskärmen.

De deltagarna som ligger längst fram kommer få mycket av publikens jubel och applåder. Men för David är det viktigt att ge hela sprida ut applåderna och jublet.

– Jag ska fokusera på att lyfta fram de som är längre bak i fältet. Alla deltagare ska känna sig som proffs just denna dag!

Ironman Kalmar som är en av de mest omnämnda Ironman-tävlingarna i världen bjuder på skiftande miljöer. Ölandsbron är början på fortsättningen. Då har man precis avklarat simningen. Och väl på Öland möts man av en växlande miljö. Först ett publikinferno i Färjestaden och sedan blir det alldeles tyst ute på det karga Alvaret.

– Ölandsbron är en speciell hållpunkt för många deltagare. Och det är en häftig känsla att komma ut på Alvaret efter att ha cyklat igenom publiken här i Färjestaden. Efter ett tag finner man ett lugn därute. Det blir du och cykeln liksom.

Inte bara storbildsskärmen är nytt för i år. Under torsdagen kommer Ironman Family att arrangeras. En heldag för hela familjen! I hamnen kommer det vara musikframträdanden. Restaurangerna i hamnen ställer upp mat- och dryckestält. Och för barnen finns det aktiviteter att prova på. David kommer finnas på plats även då. Han ska bland annat kommentera kroppkaks-ÖM.

– Det här är ett ytterligare sätt för att utveckla arrangemanget och fortsätta vara den bästa Ironman-tävlingen.