Annons

Mattis Andersson: Fem fotbollsspaningar efter premiärhelgen

Efter att ha sett en rad matcher i helgen har jag försökt pussla ihop alla tankar.
Mattis AnderssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 16 april 2023
Mattis Andersson
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jakob Hultenius och hans IFK Borgholm har gjort och kommer att göra betydligt bättre matcher än helgens premiär.
Jakob Hultenius och hans IFK Borgholm har gjort och kommer att göra betydligt bättre matcher än helgens premiär.Foto: Mattis Andersson

Det har gått i ett. Matcherna i helgen har avlöst varandra och jag har knappt haft tid att reflektera och ta in alla intryck. Men bakom ratten, i ÖB-bilen, har jag snott åt mig lite tid för att fotbollsfilosofera.

Men vad har jag sett i helgen då? Har jag fått några svar på alla frågor som flugit runt i skallen inför säsongen? Nja, jag har nog egentligen bara fler frågor. Här är fem funderingar.

1. Tippa lokala serier, går det?

Annons

När jag och min kompanjon Karl-Oskar Karlsson gett oss på att försöka sia om hur det ska gå i gärdsgårdsserierna har vi gjort det med vetskapen att vi varit ute på hal is. Det är öppet, för självmål. Så här långt kan vi konstatera att vi kanske haussat upp Ölands-lagen lite mycket och att ”skogslagen” som Påryd och S:t Sigfrid underskattats. Eller vad sägs om Påryds 3-1 mot Borgholm och Sigfrids 3-0 (!) mot topptippade Kalmar AIK. Tingsryd? De premiärslog Lessebo.

”Han är ett fotbollsmässigt monster.”
Mattis Andersson

2. Ölands bästa, punkt.

Ofelia Medhammar och Johannes Lagesson. Medhammar är bäst på ön, utan tvekan. Det visste vi redan när hon skrev på i vintras. Men GAIF-förvärvet Lagesson? Ojojoj. Det är smått skrämmande att han fortfarande håller den nivån han gör. 31-åringen är ett fotbollsmässigt monster. Det är just nu Ölands bästa fotbollsspelare och under division 3 tror jag inte att någon lokal förmåga kan mäta sig med den formtoppen ”backmittfältsanfallaren” prickar nu. Han kan skjuta, nicka, springa, tacklas, göra och rädda mål.

Hon kanske inte gjorde några mot Åhus, men oj vad mål det kommer bli från Medhammar i år...
Hon kanske inte gjorde några mot Åhus, men oj vad mål det kommer bli från Medhammar i år...Foto: Mattis Andersson

3. Premiär i all ära, men...

Man saknar gräset. När jag under lördagen, stelfrusen, kom till San Siro kunde jag inte hålla mig från att kliva in ett par meter innanför linjen för att känna på stråna. En för årstiden, fantastisk matta. Det pirrar i magen när man tänker på att matcherna jag sett i helgen snart kommer spelas på Runvallen, Solvallen, Glömmingelunden samt Borgholm IP:s och Tallhöjdens naturgräs. Mumma!

4. Grus i maskineriet?

På förhand var Borgholms drabbning mot ett taggat IFK Påryd dagens höjdpunkt. Men jag lämnade efter en halvlek med en snopenhet. Det stämde inte. Kombinationerna satt inte, det var feltajmade dueller och ett låst, frustrerat spel. Det urusla konstgräset skulle ju vara Borgholm till gagn? Jag lever på tron att det på en bättre matta klaffar bättre.

5. Inställning slår klass, en klyscha?

Nej, det är verkligen övertydligt i många matcher. Helgen har flera vinnare, genom klass. Mörbylångas derbyseger, Färjestadens mentala uppryckning som gav segermålen, Påryds inställning när de gick in i huvudet på Borgholms premiärnervösa spelare. Eller vad sägs om Anton Warldéns duellvinster mot Filip ”Jägarn” Jägerbrink. De såg man inte komma. Men Timmernabben slog ju RM, tänker ni? Ja, de var bättre...

På andra sidan sundet kan man ju dessutom ana hur det såg ut i Gårdsryd när S:t Sigfrid resultatmässigt körde över Kalmar AIK...

Jaja, ”Jägarn” kanske inte förlorade alla dueller mot Warldén på San Siro.... Men likväl några!
Jaja, ”Jägarn” kanske inte förlorade alla dueller mot Warldén på San Siro.... Men likväl några!Foto: Mattis Andersson
Annons
Annons
Annons
Annons