Sport

En lysande löparupplevelse

Löpning Artikeln publicerades
Förra årets löprunda genom Ölands skogar och vägar.
Foto: Privat
Förra årets löprunda genom Ölands skogar och vägar.

32 löpare är tuffa nog att ge sig ut på en runda. De ska på tre dagar ta sig från fyr till fyr.

För tredje året är Lighthouse run tillbaka. En löparupplevelse som, precis som det låter, går fyr till fyr. På fredag startar 32 löpare i toppen av ön vid Långe Erik för att under tre dagar ta sig ner till Långe Jan. Totalt 17,5 mil längst Ölands västkust och 30 timmar löpning räknar de med.

– Man är ganska trasig efter, även om man är en duktig löpare så sliter de. Man tränar ju inte på så långa sträckor vanligt vis. Men det är kul, berättar Uffe Petersen som arrangerar och själv springer.

Varför gör ni de här då?

– Det är jättekul och vi samlar in pengar till min stora dag. Förra året drog vi in över hundratusen. Och sen för att vi kan springa, man ska vara glad att man kan. För barnen kan ju kanske inte de, säger Uffe.

De kommer att springa under tre dagar. Första dagen går sträckan mellan Långe Erik till Köpingsvik vilket är cirka 7,5 mil, på lördag fortsätter de springa från Köpingsvik till Mörbylånga en sträcka på 5,5 mil för att under söndagen avsluta med 4 mil ner till Ottenby och Långe Jan.

– Det är egentligen ingen löptävling, mer som en trivselrunda eller löparupplevelse, vi har ingen vinnare eller tidtagning. Vi är bara ett stort gäng som springer.

Vad tycker du om sträckan?

– Den är fantastiks, det är fantastisk natur på Öland. Längst kusten på norra Öland är jätte fint där längst Sandvik.

Med tanke på torkan och värmen gäller det att löparna får i sig tillräckligt med vätska både dagarna innan och under tiden. Men Uffe Petersen ser inga problem med värmen.

– Man får börjar dricka mycket tre-fyra dagar innan. Vi stannar också och försöker bada mycket och svalkar oss. Alla håller på med ultralöpning och vet hur de fungerar.

Bland de 32 löparna finns även Ilko Corkovic och Henrik Yngvesson med och kommer springa första respektive sista biten i sin kommun.

Förra året pikade dem i antal deltagare och var 55 stycken som sprang. Här är hela gänget samlat vid Långe Jan.
Foto: Privat
Förra året pikade dem i antal deltagare och var 55 stycken som sprang. Här är hela gänget samlat vid Långe Jan.