Annons

Efter tragiska dödsfallet – träningsprofil erbjuder förening gratis hjärttester

23-årige Högbylöparen Erik Karlsson dog i sviterna efter ett hjärtstopp under Sylvesterloppet.
Nu har personliga tränaren Claes Hydvall ordnat med en så kallad hjärtscreening för hela Högby IF:s friidrottslag.
– Jag blev väldigt illa berörd av det som hände Erik och vill göra det här som en fin gest, säger 42-åringen.
Friidrott • Publicerad 25 januari 2022 • Uppdaterad 1 februari 2022
Erik Karlsson avled i sviterna efter ett hjärtstopp under Sylvesterloppet. Nu vill Claes Hydvall gå en match mot bättre hjärthälsa inom idrotten och erbjuder Högby IF gratis hjärtscreening.
Erik Karlsson avled i sviterna efter ett hjärtstopp under Sylvesterloppet. Nu vill Claes Hydvall gå en match mot bättre hjärthälsa inom idrotten och erbjuder Högby IF gratis hjärtscreening.

Claes Hydvall är en välkänd och profilerad personlig tränare och löpcoach. Många klienter har genom åren vänt sig till honom för att få hjälp och stöd med kost- och träningsupplägg.

Under en tid har 42-åringen varit på jakt efter ett samarbete med så kallad hjärtscreening, det vill säga undersökning av hjärtat.

Annons

– Anledningen till att jag väckt ett intresse i detta är att jag stundtals tränar hårt och belastar kroppen mycket, liksom många andra gör, säger han.

Under hösten och vintern har Hydvall jobbat på att få till ett samarbete med Lisa Bergin som är biomedicinsk analytiker. Hon har under de senaste 20 åren jobbat med hjärt- och lunghälsa och hennes verksamhet är nu främst inriktad mot idrotten.

Frågan om hjärtundersökningar har aktualiserats i och med Högbylöparen Erik Karlssons tragiska bortgång i sviterna av ett hjärtstopp i början av året.

Den kommande veckan kommer Högbys friidrottare att erbjudas gratis hjärtscreening när Hydvall och Bergin sätter upp en tillfällig mottagning på Hotel Skansen i Färjestaden.

– Jag blev illa berörd av det som hände Erik. Jag kände honom personligen och vill göra det här som en fin gest för hela föreningen som går igenom en svår tid med mycket oro.

Erbjudandet har även gått ut till Hydvalls klienter.

– Det känns bra att ha rott det här i hamn. Med hjälp av hjärtscreening har man möjlighet att hitta eventuella fel på hjärtat och anpassa sin träning efter det. Bara för man har ett hjärtfel betyder det inte att man ska sluta träna, men man kanske behöver justera det hela. Tittar vi på löpare så ligger de ofta på maxgränsen och pressar hjärtat. Det här är en väldigt bra grej som jag hoppas att föreningar och aktiva vill titta närmare på.

”Med hjälp av hjärtscreening har man möjlighet att hitta eventuella fel på hjärtat och anpassa sin träning efter det. Bara för man har ett hjärtfel betyder det inte att man ska sluta träna, men man kanske behöver justera det hela.”
Claes Hydvall.

Kan en sådan undersökning rädda liv?

– Ja, det tror jag definitivt. Kroppen är så komplex och alla har olika förutsättningar. Det tar bara 30 minuter och ändå kan undersökningen säga så mycket.

Hydvall har fått positiv respons från Högby IF.

Annons

– De är jätteglada för att de fått den här möjligheten och jag tror generellt att det här är något man bör titta lite mer på när det kommer till idrott. Riksidrottsförbundet har uttryckt att de helst ser att alla idrottsutövare över 16 år med ambitioner att nå långt inom sin sport, ska genomgå en hjärtscreening.

Vidare berättar Claes Hydvall att eventuella lediga tider under veckan kan bokas av privatpersoner.

– Det är bara att kontakta mig, så ska vi se om vi kan sy ihop något.

Kalle KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons