Annons

Efter blodpropparna – Ronny tillbaka i Vasaloppet

– Morsan ringde men jag kunde bara säga tre–fyra ord. Sedan fick jag inte luft längre, kunde inte prata. Jag orkade gå 25 meter innan jag var tvungen att vila.
I höstas fick Ronny Andersson från Ölands skidklubb först en blodpropp i benet och inflammerat knä. Två veckor senare proppar i båda lungorna och lunginflammation.
På söndag står han på startlinjen i Vasaloppet.
Skidor, Vasaloppet • Publicerad 4 mars 2018
Ronny Andersson från Ölands skidklubb.
Ronny Andersson från Ölands skidklubb.

– Jag klev ur bilen vid macken och skulle tanka. Plötsligt får jag en smäll mot benet. Det bränner till som satans i låret, berättar Ronny.

Vi är mitt i högsommarvärmen i juli. Två veckor efter att han varit med och arrangerat Hamnsprinten i Borgholm med legendarerna Thomas Wassberg, Thomas ”Oljan” Eriksson och Janne Ottosson på startlinjen.

Annons

– Jag brydde mig inte om smärtan, tänkte att det var nån muskel bara. Det var en tisdag och jag gick med det till lördag. Då kunde jag inte ens lägga näven på låret längre, det värkte som sören. Grannarna sa till mig till slut, ”nu åker du ner till sjukan med det där ögonblickligen”.

Det var en propp i benet och Ronny fick penicillinsprutor för 18 dagar framåt.

– Det hjälpte först, sedan fick jag fruktansvärt ont i knäet. Blodet hade stockat sig så att menisken blivit inflammerad och jag fick hoppa på kryckor.

– Dagen efter skulle jag spela boulefinal här i byn. Jag och Mats hade gått till final. Men jag kunde inte gå den korta biten utan fick ta bilen. Det gjorde så ont i knäet. Jag blev bara blekare och blekare. Trodde jag skulle tuppa av så ont det gjorde. Jag kunde inte stödja på det benet utan fick hoppa på ett ben till bilen och bli skjutsad hem igen. Men när vi var framme kom jag inte ens ur dörren.

Det blev sjukan igen för värktabletter.

– Vilket jädra dunder det var. Jag låg i hammocken här ute i två dygn ta mej fan. Jag visste inte var jag var. Det var rena knarket. Fy satan.

Penicillinkuren gjorde verkan. Ronny hade planerat en resa till stugan i Hälsingland helgen den veckan och läkarna såg inga hinder, knäet såg bra ut.

– När vi väl var där så tänkte jag vi kunde passa på att åka upp till Wassberg och gänget i Åsarna. Det är bara 18 mil dit, säger Ronny.

– Vi blev redigt bra kompisar i somras. Det var ganska häftigt när vi var borta på Solliden hela gänget och hälsade på Kungen. Jädrar vad folk reagerade och samlades. Jag har aldrig sett på fullt sjå och fredags.

Tillbaka till Hälsingland. Det blev en guidad tur med skidhjältarna runt Åsarnas skidstadion med sambon Inga–Lill. Allt var frid och fröjd

Annons

– På söndagen träffade vi en kvinna i Delsbo som vi köpt en tjur av en gång. När jag sitter där börjar det hugga i bröstet igen. Jag fick inte redigt med luft.

– Jag låg och vred på sängen i stugan och var så orolig. Satans. Jag satte mig och soffan men det blev bara värre. Jag kunde ta halva andetag, sedan högg det till så jag fick vika ihop mig av smärtan.

Det blev ambulans till Hudiksvall.

– Jag trodde det var pumpen först men när jag varit på röntgen sa de att jag fått en mindre propp i höger lunga och en större i vänster.

På måndagen åkte han hem men på tisdagen högg det likadant mot bröstet igen. Ny ambulansfärd.

– Jag hade fått lunginflammation. Det är lätt att få när lungorna slagits ut såhär.

Tiden därefter blev en kamp.

– Jag trodde aldrig jag skulle reda ut det. Jag orkade gå 25 meter. Sedan fick jag stanna och vila, berättar Ronny.

– Morsan ringde men jag kunde säga tre–fyra ord sedan fick jag inte luft längre, kunde inte prata. Det var en jäkla pärs.

Precis innan Hamnsprinten i början på juli testade Ronny sin lungkapacitet. Då hade han en syreupptagningsförmåga på 7,5 liter.

Annons

– När jag sedan kommer hem från eländet igen efter fjorton dagar, då hade jag 1,5. Inte undra på att jag behövde syrgas.

Han går fortfarande på blodförtunnande medicin. Samtidigt gäller det att träna och hålla sig i rörelse för att det ska bli bättre.

– Tre veckor efteråt när det såg bättre ut igen frågade jag läkaren om jag fick börja träna igen. ”Jadå, det är upp till dig själv hur mycket du vill komma tillbaka”, svarade hon.

– Envis som jag alltid varit så ska jag tillbaka riktigt ordentligt. Vasaloppet har varit målsättningen hela tiden. Det taggade mig lite extra, jag har varit däruppe så många gånger och det är så häftigt.

Ett halvår efter blodpropparna är han där igen.

– Konditionen är tillbaka på min gamla nivå senaste månaden.

Det är inte farligt att köra Vasan?

– Nä, jag har pratat med dem och det ska inte vara någon fara. Men blir det jävulskt kallt, under 20 minusgrader, så vette fan om jag startar. Det är det inte värt, då är det bättre att ha hälsan kvar.

Du är inte orolig för en ny propp?

– Med blodförtunnande går det inte att vara orolig, då är man nog lite fel ute. Känner jag att det tar emot är det bara att kliva av.

Annons

Ronny har gjort omkring 20 Vasalopp med de olika varianterna Kortvasan, Halvvasan och Öppet spår. Personbästat över nio mil är på 7:30, det var 1980. Senast han åkte ”Riktiga Vasan” var två år sedan.

– Då fick jag bryta efter tre mil. Det högg så satan i snön att ett fruntimmer som skulle byta spår ramlade precis framför mig. Jag kör skidorna rätt in i henne och gör en saltomortal. Pang sa det bara, så gick ena skidan av. Det blev lite bökigt.

Även om formen är sämre nu borde du kunna komma längre.

– Jag hoppas det, haha. Målet är ju nio mil, sedan spelar det ingen roll hur lång tid det tar. Men det är stämningen runt omkring som är tjusningen, det ska bli skoj. Jaga tider är en förgången tid.

När det gäller vallningen får Ronny expertishjälp.

– Thomas ”Oljan” Eriksson ringde i tisdags. Jag sa det i somras till honom att ifall jag kommer till Vasan får du valla mina skidor. Nu ringde han och frågade om jag ville det fortfarande.

– Nu har jag alltså samma vallare som Calle Halfvarsson. Han ska väl vara lite proffs.

Hur det än går kan du knappast klaga på skidorna?

– Det vet man aldrig, hahaha!

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons