Annons

Dubbelt Öländskt i Sverigekvalet – klara för Scandinavium

Säsongen för ponnyekipagen har bara börjat men i helgen var det redan dags för ett av de viktigaste kvalen under säsongen: kvalet till Sverigeponnyn. Ölands Ryttarförening och Nova Nilsson red hem segern före Meia Löfberg, Ölands Sportryttare. Segermarginalen var bara en halv stilpoäng.
Ridsport • Publicerad 11 februari 2019
Nova Nilsson, Öland Ryttarförening och Meia Löfberg, Ölands sportryttare, får tävla i Sverigeponnyn på Scandinavium i april.

Sverigeponnyn är en tävling som vänder sig till C-ponnyekipage över hela Sverige. 9 kval genomförs i klass Lätt B på olika platser i Sverige, innan det är dags för semifinal och final på Scandinavium under världscuptävlingarna Gothenburg Horseshow i april. Det räcker inte bara att rida felfritt och snabbt, ekipagen får också en bedömningspoäng som baseras på ridteknik och förmåga att inverka på hästen. I helgens kval deltog 37 ekipage och ett flertal Ö-ryttare återfanns i startlistan.

Nova Nilsson och Bjennesby Robyn startade som nummer 10 och red ihop 24,3 stilpoäng med en snabb, felfri runda. Tre ekipage senare var det Meia Löfbergs tur och hennes runda resulterade i 23,9 poäng. Sedan blev det en lång och nervös väntan för de båda toppryttarna. Den Ö-ryttare som kom närmast i resultatlistan var Lovisa Ahlström och Mr Chips, Åkerbo Hästklubb, som vara var ytterligare 0,5 poäng efter Löfberg. Det räckte till en sjätteplats, så det var alltså riktigt tight i placeringslistan med bara decimaler i marginal.

Annons

Stildomare var tidigare OS-ryttaren Linda Algotson och hon hade fullt upp i den proffsigt genomförda tävlingen. Hon gav ryttarna bra omdömen och påminde också om att för de som inte lyckades i dag är det viktigt att ta lärdom av erfarenheten och sikta mot nästa tävling och försöka göra bättre då. När sista ryttaren fick en vägran, blev det stor glädje utanför ridhuset och en nervös väntan var äntligen över. Det var en smått chockad Nova Nilsson som tog emot segertäcke, blågul rosett och en startplats på Scandinavium. Ryttarinnan från Runsten, har aldrig tidigare varit på den internationella arenan.

– Det kommer nog att vara nervöst, förklarar hon efter prisutdelningen.

Vad är ditt mål med den här säsongen?

– Vi är uppe på Lätt A nu så målet är att starta Medelsvår B.

Då blir det SM-kval kanske?

– Ja, jag hoppas det.

Hur kommer du att förbereda dig på den typ av hinder, blommor och all publik, till och med TV, som du kommer att får uppleva på Scandinavium?

– Jag kommer nog att träna som tidigare, men det kommer nog att vara nervöst, säger hon och får många uppskattande gratulationer från familj och ryttare från andra Ö-klubbar. Glädjen delas mellan många och extra roligt är det förstås att Nova Nilsson får sällskap med en annan Ö-ryttare; Meia Löfberg från Ölands Sportryttare.

– Det här var jätteroligt, det är inte ens min ponny, förklarar Meia och berömmer Kulltorps Opera, som hon lånar av en ryttarkompis; Mia Västerslät. Meia och Opera har bara känt varandra i ett par veckor och efter ett fåtal träningstillfällen för instruktör, kom de till start i helgens kval. Att fortsätta utlåningen av den skimmelfärgade C-ponnyn är inget som Mia Västerslät och pappa Håkan som är hästägare; tvekar inför:

– Det är självklart, det ska bli jätteroligt, jag hoppas att vi får följa med och titta, förklarar Håkan Västerslät, som köpte Opera när hon bara var ett år.

Annons

Opera beskrivs som en cool ponny som trots sin låga ålder, bara 7 år, inte kommer att bli särskilt stressad över att komma till Scandinavium i april.

I söndagens högsta klass blev det en seger för tidigare Sverigeponnyn-ekipaget Eric Larsson och Bjärbys Benjamin. I klass Lätt A+ blev det seger efter dubbla felfria rundor. Klassens snabbaste tid var det emellertid inte för den satte Emilia Funkquist och Köhls Petit från Mörbylångadalens Ridsällskap. Men den bom ner och fyra fel, puttade ekipaget utanför placering i resultatlistan.

Hedda Lindström, Mörbylångadalen, var en av flera Ö-ryttare som ville kvala till Sverigeponnyn.
Fanny Olofsson och Rossalougha Heather, Mörbylångadalen, fick med sig en bom och fyra fel i kvalet.
Karolina SörmanSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons