Domaren om Nina Karlsson: ”Amazing”

Ja, det var helt klart en amazing debut för Nina Karlsson och hästen Strandagergårds Danoir i helgens Grand Prix i Laholm. Dryga 65 procent och bara hundradelar från placering.
– Det kändes helt fantastiskt att få rida in på Grand Prix-banan efter alla dessa år av träning, förklarar en sprudlande glad ryttarinna från Ostkustens Dressyrryttare.
Dressyr • Publicerad 29 juli 2019
Nina Karlsson och Strandagergårds Danoir från Ostkustens Dressyrryttare, red hem en tredjeplats i Intermedière II i helgen.
Nina Karlsson och Strandagergårds Danoir från Ostkustens Dressyrryttare, red hem en tredjeplats i Intermedière II i helgen.Foto: Privat

Den nationella dressyrtävlingen i Laholm bjöd på starkt motstånd av såväl nationella som internationella ekipage. På plats fanns även Maria Jungerstam, Sara Åhrén och Lena Nilsson från ODR, men ingen av dem lyckades rida hem en placering. Nina Karlsson inledde på fredagen i stekande högsommarvärme och red ihop 63 procent, vilket gav en tredjeplats.

– Jag var lite orolig för hettan för ”Danne” påverkas av den. Men har var helt fantastisk. Fredagens runda var nog det bästa han har gått. Vi red på kvällen och det fläktade lite, förklarar Karlsson.

På plats i Laholm fanns även hennes tränare Rose Mathisen. Efter den fina insatsen i Intermedière II blev rekommendationen att debutera i Grand Prix på lördagen.

– Min häst är ju inte så gammal och jag har inte ridit Grand Prix på tio år, så jag var lite tveksam. Men jag tänkte att vi rider som en träning och rider igenom programmet. Han var spänd före start och jag fick rida lätt och lägga ner honom lite. Men så fort startsignalen ljöd så var det som att det sa ”pang” och han var på tårna, förklarar hon.

Och resultatet lät inte vänta på sig. Dryga 65 procent i debuten och omdömen som ”amazing” och ”outstanding” från den engelska domaren, som gav dryga 66 procent till ekipaget från Ostkusten.

– Jag hade tänkt innan att får jag 60 procent så blir jag nöjd, det är godkänt. Så jag är superglad för det här resultatet. Det var ju så jämnt i toppen, det skiljde bara 0,02 procent mellan ekipagen.

För Nina Karlsson betydde debuten med Danne i Grand Prix också lite mer. Efter många år av plötsliga motgångar, är hon tillbaka på den absoluta toppen. Hon har utbildat sex olika hästar för Grand Prix men bara kunnat tävla två av dem.

– När man förlorar hästar gång på gång, efter så många år av träning då är det tufft. En häst skadade ett bakknä, den andra dog i sviterna efter botulism. Jag har fått börja om från noll med nya hästar. Det var så skönt att äntligen får rida in på den där Grand Prix-banan igen.

I tankarna finns nu en fortsättning på serien Löfstad Challenge, som rids i klassen Intermedière II. Efter fina poäng i ett av kvalen på Flyinge tidigare i somras, planerar Karlsson för att starta i de resterande kvalen. Finalen rids på Friends arena i november.

– Om man inte kvalar så har man ju ingen chans att nå finalen. Den finns i min tanke men det är inget jag direkt planerar för. Jag har bara ridit ett kval och det kommer att krävas bra resultat från de två kval som återstår, vi får se, säger Nina Karlsson.

Men efter helgens fina resultat finns all anledning för Nina Karlsson att lämna kalendern tom för helgen då Sweden International Horseshow går av stapeln.

Dressyr i Laholm - Emmaro Specialistcenter för Sporthästar

Resultat - Klass 19 - FEI Intermédiaire II

1) Sofie Relander, Billdals Ridklubb – Barcelona MW 65.196%, … 3) Nina Karlsson, Ostkustens Dressyrryttare – Strandagergårds Danoir 64.412%

Karolina SörmanSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.