Öländska tennisveckan smygstartar i helgen

Tennis-ÖM inleds med spel runt om på Öland. Men framåt nästkommande helg centreras matcherna till centercourten i Borgholm.
Tennis • Publicerad 3 augusti 2019
Stephen Budge står som regerande ÖM-mästare i både herrdubbel och singel.
Stephen Budge står som regerande ÖM-mästare i både herrdubbel och singel.Foto: Gustav Schön

På måndag startar den öländska tennisveckan. Totalt är det fem ÖM-klasser som ska koras. Men semestertider är över för somliga. Därför smygstartar ÖM redan i helgen.

– Det är många matcher som ska spelas. Och alla kan inte spela under vardagarna, då många börjat jobba igen. Därför tjuvstartar herrarna redan till helgen. Men dessa matcher kan spelas på andra platser än Borgholm, säger tävlingsledaren, Susanne Bredesjö Budge, under torsdagen.

På onsdagen går tennisveckan in i en intensivare fas. Matcherna centreras till Borgholm, då damdubbeln inleder sin poolgrupp. Och de två bästa paren tar sig till centercourten på lördagen. Men fjolårets ÖM-segrare i damsingeln, Ann-Louise Elling, får inte chans att försvara titeln.

– Dessvärre har vi för få anmälda damer till singeln. Därför blir det endast damdubbel.

Däremot har herrarnas singel ökat i antal. Men det på bekostnad av att juniorerna har blivit färre.

– Vi har många junior som blivit 17 år och då trillar man över i seniorklassen.

Och på torsdagen blir det riktigt tätt mellan matcherna i Borgholm. Då går juniorerna in. De börjar tidigt på torsdagsmorgonen och fortsätter sedan under hela dagen.

– Sen på kvällen spelas herrsingelns kvartsfinaler. Men för att vi ska hinna med och ungdomarna ska orka hålla spelet uppe, spelar de på tid. Mest poäng vinner. Men till helgens slutspel blir det bäst av tre set även för dem.

Tennisveckan avslutas på lördag nästkommande vecka. Då ska ÖM-mästarna i de fem olika klasserna avgöras. På förmiddagen spelas herrdubbel- och mixdubbel-finalerna. Senare på eftermiddagen och kvällen är det final i återstående klasser, junior, damdubbel och herrsingel.

Efter semifinalförlusten 2017 så är Stephen Budge, Borgholms TK, åter regerande ÖM-mästare i herrsingeln. Ifjol vann han även herrdubbeln med Janne Andersson. Damdubbeln vanns av Mörbylångas TF:s damer, Hiromi Ballantyne och Cesilia Ekroth.

Susanne Bredesjö Budge kommer inte spela ÖM. Utan får se på när resten av familjen spelar.
Susanne Bredesjö Budge kommer inte spela ÖM. Utan får se på när resten av familjen spelar.Foto: Johan Björling
Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.