GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Daniel, 32, hamnade på sjukhus efter debuten – nu ska han slåss på hemmaplan
Proffsdebuten slutade med en vecka på sjukhus.
Nu är ölänningen bättre förberedd och ser framför sig hur han vinner nästa fight.
– Jag går in för att avsluta det på ett eller annat sätt, säger Daniel Bergström som nu har sin första proffsmatch på hemmaplan framför sig.
Kampsport, MMA • Publicerad 7 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022

Som så många andra barn och ungdomar spelade Daniel fotboll när han var liten. Steget till seniorverksamheten var dock inget som passade honom. Under tiden på gymnasiet fann han ett annat intresse.

– Det var ju på Eurosport på den tiden. Det var K1 och kickboxning jag kollade på. Sedan har jag alltid gillat Rocky, Karate Kid och så. Jag har nog alltid varit lite åt kampsportshållet. Jag provade boxning men fastnade aldrig. Det blev ett uppehåll något år tills jag hittade detta och då fastnade jag ganska omgående.

Fakta

Daniel Bergström

Ålder: 32 år.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Rinkabyholm.

Kommer ifrån: Algutsrum:

Jobb: På socialtjänsten, med våld i nära relationer.

Övriga intressen: Följer mycket sport.

Sedan dess hade det blivit otaliga timmar i källarlokalen på Fabriksgatan i Kalmar. Att träna kampsport överlag, MMA i synnerhet, är energikrävande. När ÖB-sporten är på plats och besöker en träning är det långa, tomma, blickar mellan varje sparring. De tar ut sig och kämpar maximalt vid varje tillfälle.

Det är något som krävs för att vara redo när det väl är match. För Bergström blev det riktigt på allvar när han gick sin första proffsmatch i Berlin 2019. Det var en duktig kille han mötte och det gick inte alls som ölänningen hade drömt om.

– Jag blev inlagd på sjukhus och låg där i en vecka. Jag åkte på en ”freak accident”. Det blev hål mellan njuren och urinblåsan.

– Man misstänker att han knäade mig i magen medan jag vred in sidan så han kan ha träffat njuren.

Bergström hade inga större bekymmer med att ta sig tillbaka efter den otäcka händelsen.
Bergström hade inga större bekymmer med att ta sig tillbaka efter den otäcka händelsen.Foto: Mattis Andersson

Även om det inte vanligtvis är så värst mycket smärta så blev det av förklarliga skäl det denna gången.

– Mycket morfin, mycket smärta. Jag var helt sängliggandes i tre dagar för att kunna läka ihop.

Där och då, mitt i fajten, känner man det inte på samma sätt.

– Det är så mycket adrenalin. Sedan är det klart att det kan göra ont, men det kan det göra när grabben spelar hockey och ramlar på isen också, säger han och relaterar till ett av sina barn som har anammat den aktiva livsstilen.

En milstolpe för 32-åringen är att det nu blir en gala i Kalmar. Det är något som klubben arbetat för länge.

– Det har varit ett mål i klubben. Vi har långsiktigt byggt bra relationer för att ha möjlighet att slåss på hemmaplan. Det är mycket slit som nu kulminerar i detta.

Träningarna är oerhört tuffa. Daniels tomma blick är talande för hur mycket de tömmer sig rent fysiskt.
Träningarna är oerhört tuffa. Daniels tomma blick är talande för hur mycket de tömmer sig rent fysiskt.Foto: Mattis Andersson

I Kalmar-klubben finns det numera flera som slåss i proffsklassen. Den största som varit där är MMA-stjärnan Khamzat Chimaev. Han kom från Tjetjenien till Sverige 2011 och har sedan dess blivit en av sportens allra största.

Bergström har fått träna med honom, en hel del. Han hyser en stor respekt för honom.

– Han har en otrolig talang. Han är ungefär som Zlatan i fotboll.

Om ni hade mötts, hade det varit god natt direkt då?

– Ja, lite så. Det hade inte fungerat tävlingsmässigt, den nivåskillnaden är det. Tänk dig att Kalmar FF möter Real Madrid, det skulle gå fort.

Snabbt vill Bergström att det ska gå, men åt andra hållet, den 10 december. På plats kommer han att ha familj och vänner. Även om alla inte är jätteglada över att bevittna fajten.

Vad tycker familjen?

– Haha, det får du fråga min fru om. Jag vet att mamma inte gillar det, men hon kommer ändå. Hon gör det motvilligt, säger han med ett leende.

Det är en sport som är väldigt tuff och som kan uppfattas som väldigt våldsam.

– Man är ju ganska ensam och allt fokus är på dig. Men man ser det inte som våld. Det handlar mer om schack. Att man ska ligga före sin motståndare. Sedan är det tekniskt utförande, att ha en gameplan och att utnyttja varandras svagheter med kropparna som verktyg. Men jag kan förstå att det kan se väldigt brutalt ut.

Taktiken. Den trumfar det mesta i kampsporten MMA.
Taktiken. Den trumfar det mesta i kampsporten MMA.Foto: Mattis Andersson

Något annat som är speciellt är veckan inför galan. Bergström måste nå sin matchvikt. Dagen innan, på fredagen, är det invägning.

– Sista veckan klipper man vikt. Man gör en vätskebantning med fokus på att klippa alla kolhydrater och fibrer. Man öser på med vatten, lägger till salt, sedan tar man bort det för att lura kroppen.

Processen slutar med att vatten och salt successivt slussas bort helt och håller för att man ska nå en tillräckligt låg vikt till invägningen. Så fort man fått sin vikt är det fritt fram igen.

– Då är det fokus på vätska, att äta och få i sig salter, sedan är det bara det roliga kvar.

Träningarna är nu slut. Nu är det som Daniel säger: ”Bara det roliga kvar”.
Träningarna är nu slut. Nu är det som Daniel säger: ”Bara det roliga kvar”.Foto: Mattis Andersson

Din match då. Har du bra chanser att vinna denna gången?

– Jag har bra chanser. Jag tror att att jag kan vinna alla matcher jag ställer upp i, annars hade jag inte tagit dem. Allt kan hända, det är små marginaler. Man dominerar i fyra minuter men så räcker det med att placera en kroppsdel fel så ryker man. Sista tio sekunderna kan du släckas om man får en träff på hakan exempelvis. Men jag går in för att avsluta det på ett eller annat sätt.

Att få stöd är viktigt. Bergström påpekar att galan i Kalmar är ett perfekt tillfälle att få se sporten.

– Det är verkligen en rekommendation att köpa biljetter och gå och kolla.

Mattis AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.