GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Boomen håller i sig – här kan du spela padel på Öland

Totalt cirka 50 banor – varav flera hallar.
Ölands största padelområde stod klart i början av sommaren.
– Det är roligt att lilla Borgholm kan få den här fantastiska anläggningen, säger Thomas Nilsson, delägare i Padel Arena Borgholm.
Padel • Publicerad 22 juni 2021 • Uppdaterad 12 juli 2021
Padel Arena Borgholm är Ölands största padelanläggning med totalt tio stycken banor, varav två inomhus.
Padel Arena Borgholm är Ölands största padelanläggning med totalt tio stycken banor, varav två inomhus.
Foto: Magnus Jansson

Padel, padel och... padel. Intresset för racketsporten har ökat lavinartat i Sverige under de senaste åren – och Öland är inget undantag. Antalet utövare och banor fortsätter också att växa hand i hand.

Padel Arena Borgholm invigde sina fyra första utomhusbanor 2019. Inför den här sommaren är etapp två av satsningen klar. På området intill Kapelludden i Borgholm har en stor hall växt fram, som erbjuder två stycken inomhusbanor samt två väderskyddade utomhusbanor under ett förlängt tak.

Två nya singelbanor gör att anläggningens totala siffra uppgår till tio banor. Därmed är den störst på Öland.

– Det är en rejäl satsning. Det är roligt att lilla Borgholm kan få den här fantastiska anläggningen. Det är nästan så att man får nypa sig i armen. Vårt mål från början har varit att skapa trafik till Borgholm, och det tror jag att vi kommer att uppnå, sa delägaren Thomas Nilsson när Ölandsbladet hälsade på i slutet av maj.

Fakta

Här kan du spela padel på Öland

Grönhögen, Mörbylånga, Färjestaden, Tveta, Bläsinge, Norra Möckleby, Ekerum, Borgholm, Köpingsvik, Klinta, Lundegård, Södvik, Löttorp, Böda Sand, Byxelkrok.

Hallar: Björnhovda Padel (Färjestaden), Färjestaden Padel Society (från 9 juli), Lundegård Padel, Norra Möckleby Padel, Padel Arena Borgholm.

Förra sommaren sa Nilsson att företaget hade kunnat fylla 20 utomhusbanor, med tanke på intresset. Han har höga förväntningar även på den här turistsäsongen. Trots att även konkurrensen har ökat.

– Nu är det ett annat läge, helt klart. Det finns betydligt fler anläggningar i närområdet och regionen som sådan. Förra året var vi nästan överrumplade, det var oerhört mycket spel här nere. Nu ska vi fylla tio banor den här sommaren, samtidigt vet vi att det har ju varit en tillströmning med folk till sporten sedan förra året.

6 bilder
I Norra Möckleby gjorde Fredrik och Ida Åsenius om sitt ridhus till en padelhall i vintras.
Martin Mittbrodt, Thomas Nilsson och Stefan Wilson är tre av totalt fem delägare i Padel Arena Borgholm.
Padel Arena Borgholm består bland annat av två så kallade väderskyddade utomhusbanor.
Ett lekland – som gjordes om till padelhall. Mikael Henning och Lundegårds camping skiftade fokus och kunde erbjuda spel på Ölands två första inomhusbanor i höstas.
Håkan Robertsson driver Björnhovda Padel, strax utanför Färjestaden. Hallen, som öppnade tidigare i år, består av tre banor och blev öns första helt nybyggda padelhall.
Magnus Lagerlöf är vd på Ekerum Resort Öland, som byggde sina första tre banor redan 2013. Numera har anläggningen totalt sex stycken.
I Norra Möckleby gjorde Fredrik och Ida Åsenius om sitt ridhus till en padelhall i vintras.
Martin Mittbrodt, Thomas Nilsson och Stefan Wilson är tre av totalt fem delägare i Padel Arena Borgholm.

Ekerum Resort var tidigt ute i padelsvängen. Redan 2013 stod tre stycken dubbelbanor klara. I våras renoverades de befintliga banorna, plus att ytterligare en dubbel- och två singelbanor adderades.

Anläggningens vd, Magnus Lagerlöf, har dock uttryckt besvikelse. Lagerlöf anser att både tennisklubbar och näringslivet borde ha snappat upp sporten långt tidigare än under padelboomen 2020.

– Vi försökte på olika sätt sprida budskapet, men lyckades inte. Först och störst är inte alltid bäst, men det ger ett försprång på någonting som oftast är svårt att plocka in. Regionen hade kunnat bli ett centrum för padel. Den chansen är borta helt och hållet nu. 2020 var året för Kalmar och Öland, men vi är sist på det igen. Till och med Växjö har hunnit ha SM och allt möjligt, sa Lagerlöf till Ölandsbladet i vintras.

”Vi ser ju att det är ett otroligt hårt tryck på bokningen. Vi har gäster som bokar boende efter att de sett att vi har padel””
Mikael Henning, Lundegårds camping

Sedan förra året har också flera campingar hakat på padeltrenden. I höstas gjordes leklandet på Lundegårds camping om till öns första padelhall. Under våren har de två inomhusbanorna fått sällskap av fyra stycken utomhusbanor.

– Utomhusbanorna har ju en kortare säsong. Men det är mycket folk på Öland på sommaren, vi tror att de kommer nyttjas. Vi ser ju att det är ett otroligt hårt tryck på bokningen. Vi har gäster som bokar boende efter att de sett att vi har padel. Detta genererar campinggäster. Efter att ha börjat i höstas så kändes det naturligt att ta ett kliv till, när det finns en så stor efterfrågan, sa ägaren Mikael Henning till Ölandsbladet i mars.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.