Besviken Emmy siktar på revansch: ”Hade sett fram emot detta så mycket”

Sju månaders förberedelse för en enda tävling. Emmy Sjöberg har satsat tid, pengar och energi på att förbereda sig och hästen Maj Ting för säsongens första tävling och debut i Medelsvår C:2. En debut som efter en minut fick ett abrupt slut. Många tårar senare har Emmy bestämt sig för att ta revansch.
HÄSTSPORT • Publicerad 6 augusti 2018
Emmy Sjöberg och Majje, Ostkustens Dressyrryttare, siktar på revansch efter helgens besvikelse.
Emmy Sjöberg och Majje, Ostkustens Dressyrryttare, siktar på revansch efter helgens besvikelse.Foto: Karolina Sörman

Det är dagen efter bedrövelsen. Emmy Sjöberg, som tävlar för Ostkusten Dressyrryttare, har hunnit smälta en del av besvikelsen.

– Den här tävlingen hade vi strävat mot hela året, jag anmälde mig på första anmälningsdagen, förklarar hon.

Det har blivit regelbundna träningar för landslagsryttaren Michelle Hagman. Alla förberedelser var noggrant avstämda och när det var dags för tävling, föll allt på plats.

– Framridningen kändes jättebra, hästen var taggad och vi var båda fokuserade, jag kände mig inte så nervös.

Inridningen gick bra, ekipaget belönades med någon 7:a, en 6:a. Då händer det som inte får hända. Hästen ”Majje” lägger tungan över bettet. I det läget är det extremt svårt att rida, hästen får obehag och vill oftast inte gå fram.

– Jag har haft honom i sex år, det där har hänt någon enstaka gång under dessa år. Det är sånt som kan hända. Men det hände precis framför domaren. Jag försökte trixa tillbaka bettet men domaren blåste och bad mig utgå direkt. Jag var inte beredd på att det skulle ske så snabbt.

Hur kändes besvikelsen där och då? Var du arg?

– Jag var jättebesviken och jätteledsen. Det var så tråkigt att vi inte fick rida igenom det vi hade tränat på så länge. Jag red en minut, jag fick inte ens galoppera. Jag hade sett fram emot detta så mycket. Men det är inte så mycket man kan styra över. Händer det så händer det. Jag var inte arg, bara ledsen.

Emmy hade satt som mål att nå 60 procent och om poängen från inledningen hade hållit i sig, hade det målet uppnåtts. För att bearbeta den tunga besvikelsen, har Emmy Sjöberg redan blickat framåt.

– Jag vill ha revansch, så nu funderar jag på en tävling i Tingsryd i september. Min önskan är att sätta kvalgränsen den här säsongen, då måste jag ha två starter i Medelsvår C med minst 62 procent. Därefter ska jag börja träna på nästa svårighetsgrad som är galoppombyten i Medelsvår B.

Vad har du lärt dig av det här?

– Jag ska genast gå och göra fler hål i tränset. Remmen som håller uppe bettet har töjt ut sig, därför kunde det hända. Och min häst är lite av en mellanstorlek så de färdiga hålen blir fel, jag får göra ”mellanhål”, säger hon och skrattar.

Karolina SörmanSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.