Bästa ölänning någonsin i Vasan

Det blev ingen rekordtid. Men det blev med största sannolikhet en rekordplacering för Linus Af Wåhlberg i Vasaloppet. 397:a i mål.
– Jag är absolut nöjd, jag förstod direkt att Ölandsrekordet var omöjligt. Med normalt väder hade jag gått en bra bit under fem timmar.
Skidor • Publicerad 4 mars 2019
Linus Af Wåhlberg.
Linus Af Wåhlberg.

Kraftigt snöfall och rak motvind. Vasaloppet 2019 blev en pärs.

– Ingen tyckte det var roligt i år, ändå är det 15 000 personer som gör det. Det är masspsykos, konstaterar Wåhlberg.

Mållinjen i Mora passerade han på 5,37.46. Den tredje snabbaste tiden för Wåhlberg men den överlägset bästa placeringen. 397:a i mål. Han har aldrig varit bland de 1 000 bästa tidigare.

– Med största sannolikhet är det den bästa öländska placeringen någonsin i Vasaloppet. Benny Nilsson var som bäst runt 1 090:e plats.

Ja, allt talar för att Linus är främsta ölänning i loppet, åtminstone i modern tid.

– Jag är absolut nöjd, det är riktigt bra. Jag har åkt snabbare i loppet två gånger tidigare men då var jag i mycket sämre form än i år, det säger en del om förutsättningarna.

I många år har han jagat Benny Nilssons Ölandsrekord på 5.15.13. Till årets lopp har han tränat bättre än någonsin, uppe i Sundsvall ett halvår. Men vädret på söndagen gjorde att vinnartiden (Tore Björset Berdal ) i mål var den långsammaste på tio år.

– Jag har haft mycket fokus på tiden men nu var det rätt skönt att inte behöva jaga den Jag förstod direkt att det var kört att slå rekordet och tittade inte på klockan någon gång under loppet.

För första gången stakade han hela loppet.

– Det var låg puls men musklerna helt slut. Jag tog placeringar hela tiden i början och det var en bra morot. Problemet var att det bara gick att köra i ett spår så för att passera krävdes väldigt mycket kraft, nästan att personen framför hade dött helt för att kunna gå om, säger Linus.

– Men uppför var jag väldigt stark och kunde ta 50 platser i en backe. Jag hade väldigt bra skidor, som jag slipat och vallat själv. Det är jag nöjd med.

Vad tror du att tiden blivit om det varit hyggliga förutsättningar?

– Jag har åkt mycket lopp häruppe i vinter och allt tyder väl på att jag skulle kunna göra en bra bit under fem timmar, 4:50 ungefär.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.