Annons

Basketen intar Färjestaden: ”Ungdomslag nästa säsong”

– Vi har gått och väntat lite på att det skulle komma en klubb, säger Robin Wenell.
Han är en av ungdomarna som tränar på med Färjestaden basket, trots att det är svårt att få halltider.
– Två gånger har vi plötsligt blivit avbokade från våra tider på helgerna. Men vi fortsätter kämpa, säger Shirin Hakimi som är ansvarig ledare.
Basket • Publicerad 24 februari 2018
Shirin Hakimi är ansvarig ledare för nystartade Färjestaden basket.
Shirin Hakimi är ansvarig ledare för nystartade Färjestaden basket.

ÖB–sporten skrev i mitten på december om uppstarten av basket i Färjestaden

– Det har gått bra än så länge, det har varit 20–30 barn som provat på. Många hoppas att det skabli basket här i Färjestaden. Så det känns otroligt bra, säger Shirin.

Annons

Under sportlovsveckan har hon haft träningar de flesta dagarna i Färjehallen.

– Vi har spelat en hel del hemma innan. Vi har gått och väntat lite på att det skulle komma en klubb, säger Robin Wenell som är en av ungdomarna som är igång varje vecka.

– Det är kul med ett riktigt lag, lite mer seriöst. Vi är klart bättre nu med Shirin än när vi började. Bättre bollkontroll, skott, nya trick och layups, säger han ihop med Emil Hermansson.

De har spelat fotboll och innebandy men tröttnat.

– Basket är roligare. Passar väl bättre för oss. Vi vill gärna vara med i en serie och spela match.

Det är uppemot tio stycken som varit igång på träningarna i ålder kring 15 år.

– De har utvecklats otroligt mycket på bara några veckors träning. Målet är att ha ungdomslag nästa säsong, säger Shirin.

– Och gärna ”easy basket” för barn under 12, det innebär lite enklare regler och inte så tävlingsinriktat.

Meja är en av de yngre som tränar.

– Jag gillar att kasta bollar, jag hatar att sparka på bollar.

Annons

Shirin Hakimi kommer själv från Iran där hon spelade basket, bland annat de stora mästerskapen i Teheran, sedan har hon gått kurser och fortsatt som tränare och domare i basket. Hon har bott i Sverige sedan år 2000 och har tidigare varit engagerad inom basketen i Kalmar men bor nu i Färjestaden.

– Alla gillar inte innebandy och alla gillar inte basket heller. Nu är det dags att vi har lite olika sporter här tycker jag, så att barnen kan välja. Annars är det många som inte får någon motion alls utan bara sitter hemma, konstaterar hon.

– Vi ska ha roligt, träna, motionera och må bra. Det ska handla om vänskap mest. Resultat kommer automatiskt.

Det svåraste än så länge är träningstider. Knappast ett nytt fenomen för lagen kring Färjestaden.

– Vi kör klockan 16–17, olika dagar varje vecka är jättedåligt men vi har börjat nu och får försöka få bättre nästa säsong.

Men framför allt är hon besviken på hur träningsschemat för helgerna funkat.

– Vi har plötsligt blivit avbokade från våra tider två gånger. Första gången var det en jättetrevlig tränare som ringde och det var ingen fara.

Kommunens regler är att för att en match ska kunna peta undan en träning så ska det meddelas en vecka innan.

– Andra gången blev vi inte ens informerade utan bara bortplockade från vår tid. Och när jag skrev om det på Facebook fick jag reda på att det hänt flera andra klubbar. Det är så att ingen vågar boka nu för att det så lätt kan bli inställt, berättar Shirin.

– Jag vill inte ha dålig stämning mellan klubbarna men som det är nu så försvinner nya sporter för att de får dåliga tider. Det är inte rättvist att hallen är fullbokad av innebandyn.

Annons

Hur påverkar det här intresset för laget och basketen tror du?

– Många blir besvikna, det är klart att vi tappar medlemmar om det blir såhär flera gånger. Men vi ska fortsätta kämpa. Jag ser ju att det finns så mycket intresse och barnen ska få göra det dom vill.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons