Annons

Magnus Anderberg: ”Jag ger upp, nu byter jag lag till Liverpool.”

Makalös uppvisning med två konstmål av Mo Salah. 5–0 på tavlan och sedan psykbryt till 5–2. Efter veckans Champions league–match Liverpool–Roma kastar jag in handduken. Det går inte att motstå Liverpool. Jag är beredd att bryta min trohet sedan barnsben med Chelsea.
Magnus AnderbergSkicka e-post
Krönika • Publicerad 28 april 2018
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det finns inte något annat lag på Öland som tar över Twitterflödet som Liverpool. När laget spelar en osexig Ligacupmatch mot Bristol city tar fansen över flödet. Spelar ingen roll om Kalmar FF har hemmamatch eller RM möter SSG. Det finns inget annat lag där de svenska fansen samlas i Kalmar för att lira boll och ta en eller flera bärs ihop. Barcelona och Real Madrid i all ära. Finns det något lag i hela världen som är mer omhuldat än Liverpool? Knappast.

Det där ger förstås ultimata förutsättningar för oss andra att obstinat ogilla laget. Behövs bara en tånagel kvar i trotsåldern. Själv har jag en hel bredsida och vrist kvar och har varit skadeglad å det grövsta länge. Genom åren. Men i tisdags gick det inte längre. Plötsligt märkte jag hur jag blev förbannad när Liverpool slutade spela ordentligt. Jag erkänner. Utan att kunna behärska mig skrek jag att domaren skulle blåsa av och blev arg på försvararen Lovren, för det har jag förstått att man måste bli minst en gång per match.

Annons

För det första. Mohammed Salah. Vad är det för form karln har hittat? Vilken planet är han ifrån? Det känns som att Mo klivit in på den exklusiva banken som bara välkomnat Messi och Ronaldo tidigare. Men inte nöjt sig där utan på vägen hem till Anfield road stegat förbi Zlatans bank med omöjlig bollbehandling och länsat den.

För det andra. Jürgen Klopp. Vansinniga temperamentet. Galet offensiva taktiken. Det är Trappatoni-klass på Klopp. För mig som journalist är han en våt dröm. Som en magisk cocktail av de främsta öländska citatmaskinerna Anders Larsson, Andreas Prins och Marcus Stark. Som exempel: ”Arsenal gillar att ha bollen och passa runt den, ungefär som när en orkester spelar en lugn låt. Jag föredrar heavy metal.”

För det tredje – trion på topp med Firmino och Mane. Nästan 30 mål ihop i Champions league. Nästan 60 i Premier league. Verkar inte kunna eller vilja göra ”fula” mål. Salah dribblar av två–tre gubbar från höger och sprutar upp bollen i krysset eller chippar bollen iskallt över målisen som senast i veckan mot Roma. Hur många gånger har det här gänget väggspelat varandra fria med klacken i år? Hur många suveräna försvarare har blivit toklurade rundningsmärken på marken med bollen i mål bakom sig?

För det fjärde. Dramatiken. Liverpools matcher får manusskribenter att tappa självförtreondet eller säga upp sig. Regissörer att inse att de aldrig kan överträffa verkligheten. Det är inte verkligt att vara så ruggigt bra ena sekunden och så usla den andra. Dominera fullständigt och tappa allt sista tio. Inget lag blandar tabbar med genidrag såhär. Liverpool är lika vansinniga att titta på som när ”Bengan Boys” var som bäst i handbollen. Även med den likheten i år att de nästan alltid vinner. Och några käftsmällar med Swansea och West Bromwich adderar bara något obegripligt till det redan oemotståndliga facit.

Men där sitter jag med Chelsea som favoritlag. Ett gäng som för min del hade charmen när jag var liten att de var en underdog med Dan Petrescu, Dennis Wise, Gianluca Vialli och Giofranco Zola som profiler. Som sedan blev ett hatat ryskt köpelag som vann massor av titlar. Rätt kul det med, för en obstinat jäkel med bredsidan i trotsåldern.

Nu då? Ligans målsnålaste toppgäng, på väg att missa Champions league. Det är ju förbjudet att byta lag. Det är ju förbjudet att vara medgångssupporter. Men nu ger jag upp. Nu byter jag lag till Liverpool. Åtminstone några veckor.

Hoppas att det är okej att vara supporter på lån ett tag? Att det är okej om jag också blir glad när Salah avgör Champions league-finalen? Eller förbannad när Lovren avgör den?

För någon gång måste man faktiskt bli vuxen och överge sin bredsida i trotsåldern.

Annons
Annons
Annons
Annons