Bröllop, burlesk show och pumpayra

Löttorp Artikeln publicerades
Anders Lilja från Ålem vann förra årets pumpatävling i Löttorp med en pumpa som vägde 374,4 kilo.
Foto:Carin von Post
Anders Lilja från Ålem vann förra årets pumpatävling i Löttorp med en pumpa som vägde 374,4 kilo.

Pumpayra med bröllop, pumpatävling och halmbalerullning återkommer till Löttorp även i år. Nytt är burlesk show.

På torsdagen är det torghandel med temat "Stenkustens folk" vilket är ett krönikespel från 1652. Alla aktörer kommer under dagen vara klädda i 1600-talskläder och torghandeln kommer vara från samma tid. Det blir försäljning av skinn, keramik, trä, sten, ull, honung och annat. Från scenen bjuds det på underhållning varje heltimma med sång, musik och eldshow. Samtidigt anordnas aktiviteter för barnen där de bland annat får tova med ull. Filmen från krönikespelet "Stenkustens folk" visas på centrumbion. Under helgen fortsätter torghandeln i nutida klädsel och på fredagen blir det bröllop på torget under eftermiddagen.

– När jag såg att man kunde vinna ett bröllop under skördefesten så tänkte vi att det kunde bli kul och skickade in ett bidrag. Det känns kul och lite nervöst, säger Lina Berglund.

Hon och Joakim Spjuth har varit ett par i fem år.

– Vi har ingen koppling till Öland men vi kommer få, säger Lina Berglund.

Tillsammans har de två döttrar och familjen bor på Christinelunds gård utanför Vassmolösa.

– Att vara vigselförrättare är ett gulduppdrag och att vara vigselförrättare på Öland gör att jag träffar många människor från olika delar av Sverige, säger Eva Wahlgren.

Hon berättar att det känns roligt och förmånligt att få vara med och sprida glädje och lycka genom att viga trevliga människor på en officiell plats som torget i Löttorp.

Den största pumpan som setts genom åren i en tävling på Öland vägde mäktiga 626 kilo och var odlad av Anders Lilja från Ålem. För fyra år sedan deltog pumpaodlaren Albin Helgesson, Löttorp i tävlingen med en pumpa som vägde 502 kilo. När det är dags för årets pumpatävling tävlas det i kategorierna tyngsta, fulaste och snyggaste pumpan. Samma kväll är det klassisk burlesk show på lastbilsflak som öppnar upp den traditionella halmbalerullningstävlingen.

Några andra exempel på det som händer i Löttorp under skördefesten är kast med pumpa, pumpasläpp, lilla pumpaloppet och stora pumpaloppet. Alla som vill får vara med och titta på, tävla i de olika grenarna eller gå/springa pumpalöpet. När skördefesten anordnas i Löttorp samarbetar företag, föreningar och många ideella krafter.