Annons
Nyheter

Wikskär tog sig till final i SM

Nyheter • Publicerad 3 september 2008

RIDSPORT, SM

Det var stort och svårt som ett svenskt mästerskap ska vara, när de svenska hoppryttarna gjorde upp om SM-guldet. För de öländska ryttarna blev det inga medaljer, men Young-Rider ryttaren Madelene Wikskär tog sig hela vägen till final.

Annons

– Jag är väldigt nöjd med mitt deltagande, sammanfattar den 18-åriga ryttaren SM-äventyret.

Det började inledningsvis trögt för ÖRF-truppen. Junioren Niklas Johannesson var först ut med veteranen Figaro. I torsdagens första kval blev det 12 fel.

– På fredagen hoppade hästen bättre men det var en av de svåraste 1,40-klasserna jag varit med om, förklarar Niklas som fick ett tramp på vattengraven, ett nedslag på ett räcke och sedan tvingades lägga en volt och därmed blev det totalt 14 fel med några tidsfel.

Konkurrensen var stenhård och segraren, Sölvesborgsryttaren Alexander Zetterman på Brigardör, var överlägsen sina konkurrenter.

– Jag är jättestolt över Figaro, banorna var långa och sög verkligen kraft. Det är ju en utmaning att komma med mina förutsättningar och tävla mot de som är mycket bättre, förklarar den unga ryttaren som haft god hjälp av sin tränare Mats Torstensson som funnits på plats för att coacha, hjälpa till med framridningen och att gå banorna.

FÖRSTA SM-FINALEN UTOMHUS

För Madelene Wikskär och Brazil Jack, började det med åtta fel. Samtliga förstakval reds i bedömning C, vilket innebär att fel på hinder omvandlas till straffsekunder. Detta kan då medföra att en felfri ryttare med dålig tid kan komma att bli sämre placerad än en ryttare med fyra fel och snabb tid.

– Det kändes kanske lite konstigt på ett mästerskap att ha den bedömningen men det är också kul att man försöker göra något nytt, det fungerade ju bra i alla fall, kommenterar Madelene tävlingsformen.

I det andra kvalet var ekipaget felfritt på hinder men fick ett tidsfel, vilket ändå gav en fjärdeplats, då bara tre ryttare klarade nollan i klassen.

– Han var verkligen superfin och hoppade bra, det är ju första gången jag kom till final i ett utomhus-SM och första gången som Young Rider, berättar Madelene.

Annons

I finalen var dock Brazil Jack matt och trött och efter fem nedslag, totalt 20 fel på hinder blev ekipaget uteslutet, enligt nya regler.

■ ■ Det var få felfria ritter totalt i alla finalerna, var banorna för svåra eller är det för låg kvalitet på de svenska ryttarna?

– Nej, låg kvalitet det tycker jag inte. Det var väldigt svåra banor men också mycket nerver på ett SM. Det ska vara svårt, man ska behöva kämpa, förklarar Wikskär.

Carolina Lindbom på Just Jackie segrade i klassen med skickliga Alexander Zetterman som tvåa.

BLEV EN ERFARENHET RIKARE

För Katarina Torstensson släcktes drömmen om finalplatsen egentligen efter nio språng.

– Jag rev för mycket helt enkelt, summerar hon helgen.

Efter första kvalet stod det utesluten i resultatlistan.

– Faustino hoppade egentligen bra fram till hinder nummer tio, sedan rev han fyra hinder på rad och tillsammans med ett pet som jag fick innan så blev vi uteslutna då, förklarar hon.

– Jag försökte rida lika snabbt som de snabbaste, men jag var spänd och han var spänd, det var stora hinder och vi gjorde alldeles för många fel.

Annons

Enda chansen att ta sig till final hängde på att konkurrenterna skulle göra värre misstag. I kval nummer två kom många rivningar i slutet av banan.

– Den var om möjligt ännu svårare, bland annat med en fyrameters vattengrav, därefter fem korta galoppsprång mot ett räcke mot läktaren, sedan trekombination, förklarar Katarina som hade tre hinder ner och ett tidsfel och därmed långt ifrån det uppsatta finalmålet.

– Jag är en erfarenhet rikare, nu har jag gått igenom det och ska försöka komma fram till vad som hände och träna mer hemma.

Planen är att hoppa högre på träning så att tävlandet inte blir så stor grej. Nästa tävling blir inomhus i Ljungby för att ladda inför inomhus-SM i oktober. Innan dess blir det träning för Peter Markne den 25 september. Även Niklas Johannesson är klar för nästa stora mästerskap.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons