Nyheter

Ponnyparty på Lundegård

Nyheter • Publicerad 26 maj 2009

RIDSPORT, ÖLANDSHOPPET

Över 700 starter och dessutom möjlighet att kvala till prestigefulla tävlingar i Globen Horseshow. Ponnytävlingarna på Lundegårds Camping i helgen var en stor framgång för arrangörsklubben Ölands RF. Tävlingsledare Lotta Holmberg är mer än nöjd.

– Vi har haft 112 uppstallade ponnyer, vädret har varit perfekt för ridtävlingar, tävlingsplatsen på Lundegård är fantastisk och vår ungdomssektion har dessutom fått stipendium från Lions, förklarar hon.

Fredagen inleddes med lokala tävlingar från klass Lätt D + 5 cm.

– När det är lokalt får ju ekipagen vägra tre gånger innan de blir uteslutna så det tar mycket längre tid, då hinner man med omkring 250 ekipage per dag, inte mer. På regionala tävlingarna får man vägra två gånger och då går det mycket snabbare, förklarar tävlingsledaren, som menar att det finns kapacitet att utöka tävlingens antal starter i framtiden.

Omkring 25 års tradition finns det i Ölandsklubben av att arrangera en ponnytävling i Pingsttider. I år fanns ekipage från öns fyra aktiva tävlingsklubbar: Mörbylångadalens RS, Ölands RF, Åkerbo HK och Sikehamns HSK. För tredje gången fanns man på plats på Lundgårds Camping.

– Visst finns det en ambition att göra tävlingarna nationella men det är kul att hålla sig till Lätt B och Lätt A ekipage, fortsätter hon.

Tävlingsledaren har även funderingar kring att göra annorlunda klasser med bedömningar som ackumulator och rena tidshoppningar utan omhoppning, allt för att kunna genomföra ännu fler starter. Första året fanns det även stilhoppning på programmet, något som man tagit bort.

– Det tog alldeles för lång tid, konstaterar Lotta Holmberg.

HÅRD KONKURRENS

Konkurrensen i tävlingen är hård och ekipagen kommer från flera klubbar i Skåne, Småland, Blekinge och även Gotland. Det märks inte minst i resultatlistorna där det inte var lika stor öländsk dominans som tidigare under tävlingssäsongen. 16 placeringar gick till Ölands RF, men Åkerbo Hästklubb hade flera felfria rundor med ungponnyer. Tävlingens högsta klass, en Medelsvår B, var kval till Globen Horseshows ponnyklass.

– I år är alla Medelsvåra klasser kval till Globen, berättar Lotta och visar de gehäng som kommer att tilldelas segraren i Medelsvår kategori C och D.

I denna klass finns dock inga öländska möjligheter till kval. Elin Kraaijenbrink och Fagerslätts Juliet är enda Ölandsryttaren, men som B-ponny ekipage finns ingen kvalmöjlighet. Istället fortsätter Elin sina kvalförsök till SM. I helgens Msv B blev det fyra fel efter ett stop i en kombination.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.