Nyheter

ÖRF:s ponnylag till Elitallsvenskan

Nyheter • Publicerad 11 maj 2010

RIDSPORT

I den sista omgången av allsvenskan division 1 var det mycket som stod på spel för arrangörsklubben Ölands RF. En topplacering skulle innebära kvalificering till Elitallsvenskan 2011.

– Det är ju det vi kämpat för hela tiden. När vi påbörjade lagtävlingarna var det såklart elit vi hade i sikte, säger Ylva Åhlund, lagledare.

För Ölands Ryttarförening var det extra spänt eftersom det var hemmaplan, men också en fördel eftersom ryttarna känner till materialet och är vana att rida banorna. Bengt Gustavsson byggde och det var nytänk i byggnationen efter vissa regeländringar.

– Man kan se att internationellt orkar inte svenskarna de sista hinderna, så vi har fått order om att bygga längre banor, säger han.

Efter två dagars regn var banorna mättade men helt klart bra att rida på, så svårigheterna låg till största del i själva hinderridningen.

– Jag tror att det kommer vara längden på banan som är utslagsgivande, antingen brister konditionen eller koncentrationen, säger Bengt.

– Tekniskt blir det svårare när höjden kommer upp och de större ponnyerna hoppar. Eftersom de har större galopp blir det tajtare om plats för dem i svängarna, fortsätter han.

KALL SOM STEN

Lagtjejerna fick en bra start i förklasserna där Elin Kraaijenbrink och Rebecka Alvarsson var dubbelnollor. Sandra Åhlund och Emma Kraaijenbrink tog varsin tredjeplacering på sina ponnyer Parsival respektive Sunny Boy.

I lagklassen kom dock bara fem av elva lag till start, ett bakslag för arrangörerna.

– Det berodde mycket på att ryttarna i de lagen inte hoppat LA, förklarar Lotta Holmberg, tävlingsledare.

Inför sista omgången delade Ölands RF och Kalmar HSK på serieledningen i tabellen. För ÖRF:s del startade Sandra Åhlund först och hon satte en säker nolla över de 14 hinderna i grundomgången. Som nummer två startade Elin Kraaijenbrink och hon fick ett förargligt nedslag på första hindret. Det satte rejäl press på de två sista ryttarna, men storasyster Emma höll nerverna i styr och red felfritt på Sunny Boy. Sista ryttaren i laget, Rebecka Alvarsson, startade sin andra LA på Baileys och hade ett tungt ok på sina axlar.

– Hon är kall som en öländsk kalksten, så jag var aldrig orolig, berättar lagledare Ylva.

KALMAR VANN

Mycket riktigt satte Rebecka nollan och lag Öland var med till omhoppning. Även Kalmar tog sig till omhoppning, men redan då stod det klart att ÖRF avancerat till Elitponnyallsvenskan eftersom Kalmar redan finns med i Elit.

– Man var lite lättad då, det var inte så jobbigt att rida omhoppningen när man visste det, säger Elin Kraaijenbrink.

I omhoppningen var det rutinen som segrade, Kalmar Hästsportklubb red säkra snabba rundor och vann en clinic med Maria Gretzer. Nöjda andrapristagarna ÖRF ser nu framåt mot nästa äventyr.

– De är verkligen redo för det här, vi måste öva på höjderna men annars så sitter det, avslutar Ylva Åhlund.

ANGELICA ÄLMQUIST

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.