Nyheter

Nu väntar ponnyallsvensk final

Nyheter • Publicerad 7 november 2007

RIDSPORT

I helgen var det dags för genrep för de flesta av Ölands RF:s ponnyryttare. I Nybro var nästan alla ryttare på plats för att slipa formen inför finalen i ponnyallsvenskans division 2 som genomförs nästa helg i Vetlanda.

Laget får bestå av högst åtta ryttare och de fyra bästa resultaten räknas samman. För Ölands RF:s del innebär detta att laget har förändrats under säsongen beroende på vilken form ekipagen har på respektive tävlingsdag.

– Det har varit  styrkan för oss, att alltid ha kunnat plocka de åtta bästa ekipagen från uppvärmningsklassernma, förklarar lagledare Marie Franzén, på plats i Nybro för att stötta de egna barnen John och Amanda, men också för att peppa de andra ryttarna i klubben.

UTSPRIDDA

– ÖRF:s ryttare är ju så utspridda, vi träffas inte på någon gemensam anläggning, därför måste vi skapa en ”vi-känsla” på tävlingarna. Även om vi inte har träffats innan så om vi ser någon med en ÖRF-jacka så hälsar man, hjälps åt och gläds åt varandras framgångar, förklarar Marie på frågan om varför det går så bra för ÖRF just nu.

– Barnen ska ha roligt, de ska rida in på banan och ha kul, fortsätter Marie och får medhåll av maken Viking Franzén.

– Och vinner de inte så får de gå hem, skojar Viking medan fler och fler av ryttarna i laget samlas kring den lilla gruppen.

STOMMEN

När kompisar rider förbi ställs alltid frågan om hur det har gått och rätt som det är försvinner Viking och dottern Amanda in i ridhuset för att se en annan lagkompis rida. Laget har dock haft en stomme under säsongen. Johan Franzén, 13, har ridit i alla deltävlingar.

– Det har gått bra, sammanfattar John, som för dagen låter ponnyn Kulltorps Rufus vilar för att vara i toppform i finalen.

Han har ridit så länge han kan minnas och mamma Marie fyller i att John började rida i 3-årsåldern.

– Ja, men det är ju så länge jag kan minnas svarar John, som har som mål att nästa säsong rida lätt A och kvala in till medelsvåra klasser.

– Tävling är det roligaste, svarar John på frågan om varför ridning är så kul.

– Mitt mål är att bli en duktig ryttare och få rida till hästar i framtiden.

SYSTRAR

Marika Karlsson, 14, på D-ponnyn Magic Girl har varit med i två av lagtävlingarna och Jennifer Alvhäll Lindahl, 11, har ridit alla tre omgångarna. Systrarna Elin och Emma Kraaijenbrink har delat på laginsatserna. Elin har två gånger varit felfri i laget med Fagerslätts Jaffarin och storasyster Emma har en gång ridit i laget med Fagerslätts Juliet.

Men nu är det dags för Emma att lämna över Juliet till syster Elin. På tillväxt i stallet finns femåriga C-ponnyn Veronica, en import från Holland som familjen Kraaijenbrink har stora förhoppningar på inför framtiden. Eftersom ponnyn Veronica bara är fem år, ingår ekipaget i avdelning B, där unga hästar tävlar utan omhoppning och utan att tävla på tid. En felfri ritt ger en rosett och förstaplacering för samtliga felfria.

STOR CHANS

Lillasyster Elin kom tvåa i lätt C med B-ponnyn Fagerställts Juliet, men överlåter till Emma att rida Juliet i finalen i Vetlanda.

– Jag tror att vi har en stor chans i finalen i Vetlanda, berättar Emma, som också har strategin klar.

– Jag tänker rida snabbt och snäva svängar. Juliet hoppar i alla lägen, oftast, och är pigg, förklarar Emma som gör sin sista tävling med Juliet på Udden i Kalmar där hon ska rida medelsvår klass.

OLIKA TRÄNARE

Både Emma och Elin tränar regelbundet för två välmeriterade Ölandsryttare, Lena Nilsson i dressyr och Mats Torstensson i hoppning. Lagets ryttare tränar för lite olika tränare, vilket gör att de inte har någon gemensam tillfällighet att träna ihop inför finalen.

– Den som rider bäst i förklassen i Vetlanda kommer att få rida i laget, så gör vi uttagningarna, förklarar Marie Franzén, lageledare.

Karin Pettersson med Amorella och Klara Andersson-Junkka med Ubor B och Yamina har tidigare gjort fina insastser för laget och kommer troligtvis att rida för en plats i Vetlanda.

ÅSA VANN

Övriga Ölandsryttare som gjorde bra ifrån sig i helgens tävlingar var bland andra Felicia Axelsson, Åkerbo HK, som fanns på plats med Bjärbys Penny och Chickasaw. Bäst gick det med D-ponnyn Chickasaw som i avdelning B lätt C red en felfri ritt med fjärde bästa tid och en delad förstaplats.

Kajsa Hillbom, Ölands RF, red felfritt med sin C-ponny Lationo i lätt C avdelning B. Efter att ha ridit nya ponnyn Vindens Starboy endast ett par dagar,  imponerade klubbkamraten Josefin Kling med en femteplats i lätt C kategori C. Även Jennifer Alvhäll Lindahl knep en femteplacering i lätt C + 5 centimeter med C-ponnyn Minnie och Ingrid Steensland kom på fjärdeplats i lätt B med D-ponnyn Maison. Helgens enda öländska seger gick till Åsa Jönsson med D-ponnyn Clinteby Collbaz. Ekipaget tävlar för Norra Möckleby RK.

KAROLINA SÖRMAN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.