Nyheter

Mats Torstenssons kanonhelg

Nyheter • Publicerad 2 november 2009

RIDSPORT

Nationell tävling, sista för säsongen, full utdelning med två placeringar för vardera Edelweiss, Cold as Ice, Le Minance och Ginger Rose. Så kan Mats Torstenssons helg beskrivas.

– Ja, det var en väldigt rolig avslutning på säsongen, summerar Torstensson.

ÖRF-ryttaren hade med sig full uppsättning hästar till Vetlandas nationella tävlingar.

I de lägre klasserna, 1,25 och 1,30 meter, var det Ginger Rose, tidigare riden av Åsa Torstensson, som fick premiärtävla med sin nya ryttare.

– Ja, det var första tävlingen för mig och Ginger och det gick ju bra, kommenterar ryttaren placering nummer 16 respektive 10 i klasserna 1,25 respektive 1,30.

Inför tävlingen hade Mats inga större förväntningar.

– Jag hoppades på en bra avslutning, förklarar han.

Och det gick bättre än bra. Med unga Cold as Ice, blev det direkt en tredjeplats i klass 1,20, där klubbkamraten och junioren Rebecka Johannesson slutade fyra med Petite Fleur. Det innebar att båda ÖRF-ekipagen hamnade före landslagsryttaren Jens Fredricson som med Umay de Olympica slutade femma.

Är det extra roligt att slå så rutinerade ryttare på tävling?

– Om det hade varit en 1,60 metersklass med topphästar så hade det nog betytt lite mer. Det är alltid roligt att hamna högt i resultatlistan. Nu sitter Jens inte på sin bästa häst, utan på en häst som hoppar den här nivån på 1,30, och det gör jag med. Då är vi lite mer jämlika i nivån, förklara Mats.

Hur kommer det sig att det går så bra för dig just nu?

– Jag vet att Cold as Ice är bra, men man vet aldrig, det ramlar lätt en bom förklarar Mats som har ett starkt facit från säsongen. Av tre starter i klass 1,40 har stoet tagit två placeringar.

– Men jag förväntade mig en bra säsongsavslutning och det blev det också förklarar ÖRF-ryttaren.

SPETSGRUPPEN

På söndagen var det dags för nya placeringar för ÖRF-ryttarna. I den inledande 1,30 klassen red Katarina Torstensson hem två placeringar. Med Fazit blev det en andraplats och strax därefter hamnade Fetcher N som nummer fyra. Mats Torstensson red in som femma med Edelweiss. Den avslutande klassen Winners Round, reds på höjden 1,40 meter och här var två ÖRF-ekipage i toppstriden. Katarina Torstensson och Fazit lyckades bäst. Dubbla felfria rundor och bara tre tiondels sekund efter segraren. Mats Torstensson opch Cold as Ice slutade fyra, den här gången direkt efter Jens Fredricson som med silke slutade på tredje plats.

Erfarenheterna från helgens tävlingar transformeras direkt vidare till klubbens ryttare, som tränar för Mats.

– Nästa helg är det final här i Vetlanda för ponnyallsvenskan, så nu ska jag hem och bygga de här banorna för veckans träning, nu vet jag ungefär hur banorna blir, planerar Mats, som själv kommer att fylla på med träning för egen del.

I november blir det träning med spetstruppen inom ÖRF, hos Sylve Söderstrand.

– Det är jättekul och det blir ett lyft, avslutar Mats.

I ÖRF:s spetstrupp ingår även Ulrika Palmberg, Jens Nilsson, Katarina Torstensson, Rebecka Johannesson, Tova Lindbäck och Louise Andersson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.