Annons
Nyheter

Hästfesten i Mörbylånga igång

Nyheter • Publicerad 27 juli 2007

RIDSPORT

Så har årets upplaga av Thoreb Cup dragit igång i Mörbylånga. Under tre dagar ska cirka 400 starter göras med hinderhöjder från 1.20 upp till ett par meter. Arrangörerna bakom tävlingen är Mörbylångadalens Ridsällskap som har närmare 100-talet funktionärer på plats. I dag kommer det bland annat att ridas en höjdtävling. Enkel bedömning, den som hoppar högst vinner.

Annons

Stilfull invigning av tävlingen hölls igår förmiddag. Det var en påläst Kay Wiestål som höll ett litet tal och efter det sjöng Lasse Trofast a cappella Ölandssången. Med på invigningen var också förra årets vinnare av Thoreb Cup, 17-åriga Kim Kroog, som förklarade att hon var minsann sugen på att vinna igen i Mörbylånga.

LITET STARTFÄLT

Årets upplaga av Thoreb Cup har inte lockat lika många ekipage som tidigare år. Förra året behövde gästande hästar dubbelt så många boxar som i år. Kanske väntade Mörbylångadalens Ridsällskap lite för länge med att spika årets tävling och många ryttare planerade för annat. I år ligger dessutom Mörbylånga helgen mitt emellan Falsterbos stora hästfest och stora hopptävlingar uppe i Hamre.

– Det är nog fel klasser här. Det är bara en 1.20 klass och så är resten högre klasser. Det innebär att få lokala ekipage kommer till start. Personligen tycker jag det hade varit bättre med riktigt höga klasser en dag och så lite lägre de andra båda dagarna, tycker Bosse Lindros som varit Mörbylånga trogen i många år.

FAMILJEN KROOG

Familjen Kroog bestående av mamma Li och ungdomarna Kim och Tom är också årligen återkommande ryttare på Thoreb. I år hade familjen med sig inte mindre än sju hästar och inte en enda hästskötare.

– Vi tycker det är så trevligt att komma hit så det vill vi inte missa. Jag red höjdhoppet förra året och det ska jag försöka mig på i år igen, säger Kim Kroog.

BANAN

Vid hopptävlingar är alltid underlaget av stor betydelse. I Mörbylånga rids tävlingarna på gräsbana som inte anlagts med tanke på att hundratals järnskodda hovar ska bita tag i underlaget. Gräsmattan som Thoreb rids på ligger på en blandning av jord och sand.

– Banan här känns bra. Vi har på olika sätt under veckan jobbat med den. Hittills har det inte varit mer regn än vad som är positivt. Lite marigare är det med framhoppningen där bara två hinder ska serva alla ryttarna. Vi har dessutom inget anat utrymme till vårt förfogande, menar ”banbyggar-Bengt” Gustavsson.

Annons

TÄVLINGENS FÖRSTA KLASS

Tävlingshelgens första klass var en 1.20 med bedömning A:0, det vill säga snabbast felfritt vinner. Här fanns tre öländskor på prispallen. Vann gjorde Caroline Elnerzt från Flyinge. De fyra först placerade ryttarna var alla inne på 57 sekunder och det var tiondelarna som avgjorde placeringarna. Trea i klassen var Elisabeth Schröder på fuxstoet Inga, Katta Torstensson var fyra med Zambezi och sexa med Coritza medan Åsa Torstensson och Laquest KJ red in på åttondeplatsen. Alla tre tävlar för Ölands Ryttarförening. Jens Nilsson från arangörsklubben red sina båda unghästar, av egen uppfödning, Chavez KJ och Caramelle KJ, felfritt i unghästklassen 1.20.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons