Nyheter

Elitseriedags för taggade Ö-ryttare

Nyheter • Publicerad 18 mars 2011

RIDSPORT,

ELITSERIEN

Det är ett par år sedan Ölands RF tog det stora steget upp i Ridsportallsvenskans elitserie. Första årets träningshjälp från Peter Markhne gav en plats i finalen. Sedan har det varit stolpe ut för laget, som ändå har lyckats hålla sig kvar i serien.

Men till helgen är det äntligen dags för premiär och årets laguppställning är mer taggad än någonsin, i alla fall om man får tro lagledare Hans Westerlund.

– Nu är det dags för SM-final, det är målet, förklarar han.

Hans Westerlund har stått bakom elitsatsningen i flera år och har även koordinerat träningstillfällen med Lotta Björe och landslagsledaren Sylve Söderstrand.

– Vi har en bra status med Mats och Katarina Torstensson som tunga ankare. De har presterat jättebra resultat hittills på säsongen. Tova Lindbäck är den givna junioren, sedan kommer det att stå mellan Rebecka Johannesson och Louise Andersson, där Rebecka är den mest givna till premiären i Örebro, Förklarar lagledare Westerlund.

FÖRSTA VIKTIG

Som sport är ju ridning tämligen individuell även om den viktigaste aspekten är samspelet mellan häst och ryttare. Laghoppning är därför alltid lite speciellt.

– Det blir en annan press, framför allt på första ryttaren. Jag och Lotta Björe analyserade det där inför premiären nu och det är enormt viktigt att första ryttaren rider felfritt, det sätter hela laget i en mycket bättre situation, flera lag har fått problem efter att första ryttaren river. I vårt fall är det ju junioren Tova Lindbäck som får denna pressen på sig, det är inte alltid så lätt, förklarar Hans vidare.

KOSTSAM SATSNING

Uppladdningen inför säsongen har bestått i träningstillfällen både på Öland och på stall Jump Clubs anläggning som drivs av Björe och Söderstrand. En satsning som naturligtvis kostar pengar, tid och energi.

– Det har varit svårt att få till träningstillfällen, det ska passa tränarna och ryttarna. Nu senast fick vi några platser när Kalmar hade en träning en fredag På lördagen var det tävling för den hästen i Ljungby och då var den lite tung efter träningen och fick nedslag. Sedan var Lotta hos oss i torsdags och då kunde ju inte elithästarna vara med, så ryttarna fick ta andra hästar till den träningen, berättar Hans.

HARMONI I LAGET

Ytterligare en träning är planerad till april innan utomhussäsongen drar igång. De avslutande två omgångarna går i Västervik i maj. I år har sista två omgångarna skjutits fram jämfört med tidigare år. Det finns både för- och nackdelar med det nya upplägget.

– Bra att det är ett glapp mellan inomhusomgången och utomhus, det behövs några utomhustävlingarf ör att hästarna ska komma igång. Nackdel är att det krockar med 3-årstestet och det har vi inte pratat om i laget, någon ryttare har säkert hästar som ska visas där. Men vi står inte och faller med det, vi har ytterligare en seniorryttare i Emma Persson som kan platsa i laget.

– Totalt sett är det ett bättre tävlingsupplägg för det blir närmare mellan Västervik och SM-finalen på Strömsholm.

• Är ni taggade att ta lite revansch nu efter de senaste årens resultat?

– Det känns väldigt bra, framför allt har vi en harmoni i laget.

Karolina Sörman

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.