Annons
Nyheter

Branden i Stenåsa

Nyheter • Publicerad 27 oktober 2009

Natten till den 26 september 2009 började det brinna i en ladugård i Stenåsa på Östra Öland. Som räddningschef i beredskap hade jag varit över och tittat till framkomligheten på Ölands vägar eftersom skördefesten arrangerades denna helg. Det var en mängd bilar i rörelse och en hel del valde dessutom att parkera längs de större vägarna, framförallt på södra Öland.

Larmet kom klockan 0035 när jag var på väg tillbaka till Kalmar där jag bor. Vid högbrodelen fick jag vända om och köra mot Stenåsa, där jag förövrigt hade varit ett par timmar innan!

Annons

Färden dit gick bra eftersom trafiken minskat betydligt. Efter att jag passerat Gårdby började jag ana branden eftersom ett sken syntes i fjärran. Kvällen var klar och branden var intensiv. Även deltidskåren från Mörbylånga kunde i ett tidigt skede se brandens omfattning. Den syntes redan från väg 136 på västra sidan av Öland!

Mörbylånga var först på plats och hade före ankomst även dragit deltidskåren i Degerhamn. Dessa två styrkor satte genast igång med att bekämpa branden. Ladugården brann för fullt så det handlade mest om att förhindra brandspridning till omkringliggande gårdar och hus.

Kort därefter kom jag fram med 168 (ledningsfordon). Vid ankomsten beslöt jag att även Färjestaden skulle dras till platsen eftersom det fanns en betydande spridningsrisk på grund av gnistregn och närbelägna byggnader. Min tanke var att denna styrka skulle finnas stand-by på plats om det skulle börja brinna någon annanstans. Det var även en trygghet om det skulle ske olyckor på Mörbylångas eller Degerhamns insatsområden eftersom samtliga enheter fanns i Stenåsa för tillfället.

Insatsen gick ok men det tog större delen av natten innan styrkorna gick över till eftersläckning. Då en insats drar ut så mycket på tiden är det viktigt som räddningsledare att tidigt fundera på sådant som mat och avlösning. En depåbil från Borgholm drogs därför i ett tidigt skede för att säkerställa att insatspersonalen hade tillräckligt med luft och även mat och dryck.

Under natten bekämpades branden av ett stort antal brandmän. Utöver räddningstjänstens personal deltog även en bonde från trakten. Dennes insats var till stor nytta då han med sin egna grävare spred ut halmen och gödningen som visade sig vara mycket svårsläckt. Genom att skapa ett tunnare och tunnare lager under tiden som vatten påfördes påskyndades släckningsarbetet. Trots detta tog det ända fram till 0730 innan insatsen helt och hållet övergick i eftersläckning. Eftersläckningen pågick fram till 11.00 varefter de två kvarvarande brandmännen från Mörbylånga återgick.

Eftersom det brann i gödning skapades en hel del otrevlig och ohälsosam rök av branden. Under ett antal timmar ombads därför människor som bodde eller vistades i vindriktningen från branden att ta sig därifrån. Detta löste sig bra då de flesta i byn kände varandra och kunde evakuera in till någon granne eller annan bekant.

Branden blossade åter upp dagen efter på kvällen, över 30 timmar efter att räddningstjänsten avslutades! Räddningstjänsten från Mörbylånga åkte då ut igen och slog ner branden med stora mängder vatten.

Som tur var spred sig aldrig denna brand till kringliggande byggnader och inga människor eller djur kom till skada. Tyvärr gick det åt stora mängder släckvatten vilket sannolikt smutsat ner ytvattnet lokalt. I lägen som detta står räddningstjänsten inför ett dilemma. Antingen låter man det brinna och skonar vattentäkter eller så släcker man/försöker man släcka och undviker spridningsrisk och hälsofara för personer som annars riskerar att andas in farlig rök.

/Mikael Gard, räddningsledare på branden i Stenåsa under skördefestens konstnatt

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons