Annons
Nyheter

Vill ha stöd från kommunerna

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2007

ÖLANDS IDROTTSGALA

Ölandsidrotten har aldrig varit starkare. Men när det kommer till anläggningar och träningsmöjligheter håller ö-idrotten till på bakgården.

Annons

– Ölandsidrotten har en ljus framtid, men det krävs att politikerna förstår vikten av att kunna ge idrottarna bra möjligheter, säger kretsens ordförande John-Erik Svensson.

Färjestadens IBK, Högby IF, FIK Färjestaden, Ida Nilsson, Nicklas Wiberg, Kim Nilsson, Magnus Gustafsson och Katarina Torstensson – för att nämna ett axplock – har alla satt Öland på Sveriges idrottskarta i olika sammanhang de senaste säsongerna.

FÖR LITEN

Tyvärr får idrottarna det svårare och svårare att bedriva sina respektive elitsatsningar på ön.

Sporthallen i Borgholm är nergången, friidrottsbanorna på Högby IP behöver – och ska – fräschas upp. Nybyggda Färjehallen är för liten att spela superligainnebandy i och det finns varken en bollhall, konstgräsplaner, eller konstfrusna isar att tillgå på ön heller för den delen.

POTENTIAL

Hur ser kretsbossen John-Erik Svensson på detta problem? Finns det inga förutsättningar för att träna och tävla, så försvinner ju idrottarna till andra sidan bron slut.

– Ölandsidrotten har en ljus framtid, det har den. Det finns en otrolig utvecklingspotential, men det krävs att politikerna förstår vikten av att kunna ge idrottarna bra möjligheter.

Nyare, fräschare, men framförallt funktionella anläggningar är ett måste enligt John-Erik Svensson.

VIKTIG FRÅGA

Annons

– Ja, det har ju att göra med inflyttningen till Öland i stort. Det är otroligt viktigt att det finns attraktiva fritidssysselsättningar på orterna, i dag är det en viktig fråga för barnfamiljer om de bestämmer sig för att flytta till Öland eller inte.

Hur arbetar ni i kretsen för bättre anläggningar?

– Vi har kanske inte varit pådrivande nog, svarar Svensson lite självkritiskt, men ”lovar” samtidigt bättring på fronten:

– Men vi kommer ta mer initiativ och ligga på politikerna mer, vi kommer driva de frågorna. Det här handlar ju om mycket annat också, ta den sociala biten till exempel. Att engagera ungdomar i idrotten främjar ju även den fysiska och psykiska hälsan och det är nog så viktigt.

TÄNDE DIREKT

I år fyller Ölands IK 70 år och det började med en riktig jubileumsfest i samband med årsmötet. Nu avslutas året med en brakfest i form av en idrottsgala i Borgholm, en gala som ÖIK har knåpat ihop tillsammans med Ölandsbladet och Sparbanksstiftelsen på Öland.

– Vi tände direkt på idén, berättar John-Erik Svensson.

– Det är ett lovvärt initiativ och ett utmärkt tillfälle att lyfta fram den öländska idrotten på.

Vad förväntar du dig av galakvällen?

– Personligen förväntar jag mig en kväll med glädje och gemenskap, det ska bli jätteroligt!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons