Annons
Nyheter

”Värderar det högre än årets idrottsprestation”

Nyheter • Publicerad 17 juli 2012

CURLING

En riktigt van vinnare när det gäller medaljer. Men en ovan vinnare när det kommer till utmärkelser.

Annons

– Det är väldigt stort och betydelsefullt att få det här. Inte bara för mig och mina lagkamrater, utan för sporten i sig, säger årets Victoriastipendiat Anette Norberg.

Två OS-guld, tre VM-guld, sju EM-guld och otaliga SM-guld. Till det kan tilläggas en mäng medaljer av lägre valörer. Med de meriterna hade merparten svenska idrottsmän och -kvinnor fått sitt erkännande i form av priser otaliga gånger. Men inte när sporten det handlar om är curling.

– Vi har varit nominerade så många gånger till så många priser. Både årets lag och Bragdguldet har vi varit med i diskussionen under ganska många år. På något sätt har man vant sig att det blir aldrig vi. Därför blev jag otroligt överraskad och väldigt, väldigt glad över Victoriastipendiet, säger Anette Norberg.

Har det varit frustrerarande att bli förbisedd så ofta?

– Klart man blivit besviken några gånger. Men det är ändå det man gör på idrottsarenan som är det stora och viktiga, och vi har ju våra medaljer och framgångar. Sedan vet jag att många uppskattar det vi gjort. Den vanligaste kommentaren från folk som kommer fram till mig på gatorna är att de vill tacka för den spänning och underhållning vi gett i TV-sofforna.

Som skipper för de svenska damer som tog OS-guld 2006 fick hon förvisso priset Årets Idrottsprestation på Idrottsgalan året därpå.

– Jag värderar det här högre. Det är en helt annan typ av erkännande – för mig själv, mina lagkamrater och för sporten. Det är en liten sport och det är klart att vi har svårt att konkurrera med de stora sporterna.

Vilken betydelse får den här uppmärksamheten kring priset för sporten?

– På något sätt har det mera betydelse för oss som är en liten sport. Alla jag pratat med inom curlingen tycker att det är helt fantastiskt. Inte bara för mig och mina lagkamrater, utan för sporten i sig är det väldigt stort och betydelsefullt.

Norbergs framgångar har inte bara, slutligen, gett henne ett personligt erkännande. Även sporten har fått en annan status hemma i tv-sofforna.

Annons

– Går man tillbaks 15-20 år i tiden fick man mycket gliringar. ”Ska du iväg och städa nu igen”. En hel del nedlåtande kommentarer. De slipper jag helt idag. Det är väl det jag är mest stolt över att ha åstadkommit för sporten – att ha fått den erkänd och accepterad, att folk faktiskt älskar den, säger Norberg.

Om Norberg sakta vandrat från idrottens skymunda i Sverige har verkligheten varit en annan i andra delar av världen.

– Folk känner igen mig i Kanada, i vilken håla jag än hamnar. Det är lite märkligt, haha. Jag är nog större där än i Sverige.

Så du skulle haft bättre ekonomiska förutsättningar om du flyttat dit?

– Ja, det skulle jag nog ha.

Har det varit aktuellt någon gång?

– Nej, det har det faktiskt inte. Däremot är det otroligt roligt att vara där och spela. De kan sporten och uppskattar den, det är ju deras nationalsport.

Även om sporten har fått ett större genomslag i och med de svenska framgångarna finns det fortfarande mycket att göra.

– Vår stora utmaning är att bygga fler hallar. Det byggs ju, men det är inte billigt och hallen kan egentligen bara användas till curling. Och som så ofta styr pengarna och man väljer ofta att hyra ut hallarna till företag på bekostnad av spelarnas träning. Men sakta men säkert kommer det fler hallar i alla fall.

På Öland finns inte ens en ishall. Förvånad?

Annons

– Ja, lite. Man tänker inte riktigt på det. Jag är från norra Sverige, där finns det en ishall i varenda liten by. Det finns inte ens hockey på Öland känns det som. Det är lite märkligt faktiskt. Men det är väldigt stora skillnader i intresse och utövande mellan norra och södra Sverige, säger Norberg som besöker Öland för tredje gången.

– Jag har bara varit här i korta sejourer så jag har inte sett jättemycket av ön. Men nu har jag fått förmånen att vara här och gått omkring i Borgholm en del. Det är jättefint här även om det, vad jag förstått, brukar vara finare väder. Jag var ute och gick en promenad bort till slottet och slottsruinerna. Det är lite utomlands-känsla när man kommer hit, haha.

Hur ska du fördriva dagarna här?

– Utöver Victoriafirandet ska jag nog vila lite. Hänga på hotellrummet, haha. Jag åker hem i morgon (läs söndag), jag ska jobba på måndag.

MIKAEL ALMASI

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons