Annons
Nyheter

Stavnås nu snabbast i Sverige

Nyheter • Publicerad 13 juni 2007

VINDSURFING

Att Haga Park har utmärkta förhållanden för vindsurfing har bevisats vid ett flertal tillfällen. Men för lite drygt en vecka sedan bevisade Ölands vindsurfingklubbs ordförande Robert Stavnås ännu en gång hur bra vindar vi har här genom att slå det svenska fartrekordet. Han är nu snabbast i Sverige med 39,1 knop.

Annons

Det var under en helt vanlig blåsig eftermiddag den 29 maj som det svenska rekordet slogs och det ligger just nu på 39,1 knop som är detsamma som 72,45 km/h.

– Jag trodde inte att jag körde så snabbt, det kändes ungefär som vanligt, berättar Stavnås.

Han förklarar att det troligtvis var just det som gjorde att rekordet slogs, att ingen tävling pågick och alltså ingen press på sig så man blir nervös och spänner sig.

UPPSVING MED GPS:EN

Robert har surfat i ungefär 25 år och provat på det mesta inom sporten men har nu fastnat rejält för att åka fort. Disciplinen speed har ju på ett sätt funnits så länge vindsurfingen existerat eftersom det alltid funnits olika tävlingar i att åka snabbt. Men sedan gps:en kom för några år sedan så har speeden fått sig ett riktigt uppsving i vindsurfing-världen eftersom det är en ständigt pågående tävling där man kan lägga upp sina resultat och jämföra sig med andra på Internet.

DRÖMMEN OM 40 KNOP

– Drömmen är att lyckas komma upp över 40 knop och vara den första i Sverige som gör det, säger Stavnås.

Han berättar att det är många som har fördomar om att det inte går att köra snabbt på svenska vatten. Det känns förstås extra bra att få slå rekordet i hemmavattnen i Haga Park.

– Starka vindar får ju vi relativt ofta, men samtidigt blir det ju rätt choppigt snabbt vilket gör det mer svårseglat, berättar han. De väderförhållanden som man helst vill ha i speed är starka, jämna vindar och platt vatten. Bra speed förhållanden har till exempel England och framförallt Holland med sina sjöar, dammar och kanaler.

STARKA BENMUSKLER

Annons

För att hålla sig i form för speeden så är ju vindsurfingen i sig bra träning, men Stavnås tränar även kondition och styrka.

– I disciplinen freestyle har man ju oftast fördelar av att vara lätt, men i speeden är det tvärtom, berättar Stavnås.

Det finns till och med särskilda viktvästar man kan använda sig av för att hålla emot när det blåser ordentligt. Till skillnad från vad de flesta tror så är det faktiskt inte starka armar som är det viktigaste, utan starka benmuskler. Eftersom vindsurfare använder hängselar som man krokar i särskilda tampar på bommen så utnyttjar man istället sin kroppstyngd och då framförallt benen.

– Att känna sin utrustning väl är även en viktig del för att komma upp i rätt hastigheter, säger Stavnås.

Det kan räcka med små justeringar av till exempel fotstropparna eller byte av fena för att det ska bli stor skillnad ute på vattnet.

GOTT OM TID ATT ÖVA

Särskilda tävlingar hålls i Speed, bland annat den som hölls på Haga Park under Kristihimmelfärds-helgen där Stavnås placerade sig nia. Nästa deltävling som hölls var i Klagshamn där han var nära på pallplats, men slutade fyra. Den sista tävlingen i cupen hålls inte förrän i oktober så det är gott om tid att öva tills dess.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons