Annons
Nyheter

Startar löpning för de små

Nyheter • Publicerad 12 april 2012

FRIIDROTT, LÖPNING

På Enebacka i Algutsrum får de minsta en chans att introduceras till löpningens värld. I veckan har man satt igång med träning för barn.

Annons

– Vi vill få igång barnen och väcka intresse. Ge dem ett alternativ till fotboll, säger Victoria Vestman, en av initiativtagarna och ledarna för träningen.

I går, onsdags, höll Victoria Vestman och Malin Fredriksson sitt premiärpass i området vid fotbollsplanen i Enebacka.

– Tanken var att vi skulle dra igång för de små barnen upp till sju. Men nu har det visat sig att det är så många andra barn som också vill följa med. Jag räknade till att det var 15 barn mellan knappt fyllda tre upp till elva på min lista. Det är jättekul!, säger Vestman.

Vestman och Fredriksson är båda småbarnsföräldrar boende i Algutsrum. I höstas föddes idén till att starta löpträningen och det är duon som nu håller i passen. De kontaktade Algutsrums IF som välkomnade initiativet och nu driver man löpningen som en gren inom föreningen.

– Det här är en fotbollsby egentligen men vi vill bredda det och få in ytterligare något. Det är inte så att jag vill styra in barnen på något men jag vill att de ska ha möjlighet att prova så mycket som möjligt. Och få igång fler, för löpningen är rätt stor och det är så lätt att knyta på sig skorna. Det är så mycket roligare när man kan göra det tillsammans, säger Vestman.

HEMMAPLAN

En slinga på en knapp kilometer ska anläggas utanför stenmurarna som omger planen. Den kommer vara en plattform för träningen.

– Jag hoppas den kan vara färdig till höst. Men sen har vi ju även hela åsen. Det är jättemycket möjligheter med att springa där.

Är det dåligt utbud av möjligheter i området?

– Färjestaden har ju barnträning med friidrott och allt men då måste man ju åka, man måste ta sig någonstans. Vi har ju jättefin natur här. Då kan man hålla sig här, så slipper man köra. Köra gör man alltid ändå. Så att ha det på hemmaplan är super.

Annons

”VERKLIGEN STOLT”

Eftersom träningen är för de minsta barnen är det grunderna som gäller under passen.

– Självklart är det viktigt för motionen. Sen kommer vi lära dem vad löpning är. Vad det finns för olika distanser, sprint, stafett – allt. Vi kommer ha småtävlingar, det måste vara roligt för dem också. De måste också ha chans att vinna medaljer och ha lite sporrar, något att träna för, så att det händer något och man inte bara tränar och tränar. Även de små tycker det är jättehäftigt att de vinner något, får en medalj, tillhör något – det är jättestort, säger Vestman.

Ni riktar er mot barn i första hand, är det även för äldre?

– Tanken var inte det. Men nu är det jättemånga mammor som också vill med, och även pappor. Vi har inte riktigt gjort det färdigt än, men jag kan tänka mig att det blir så att de lämnar sina barn och sedan är ett gäng som sticker iväg. Men vi kommer inte hålla den träningen för vuxna – än. Hur det ser ut i framtiden vet jag inte än. Självklart vill vi ha med så många som möjligt. Men jag sträcker mig till att ha löpträning för barn, ha ha.

– Men det är stort. Jag är verkligen stolt över att kunna säga att vi börjar med löpning här. Det är jättehäftigt.

MIKAEL ALMASI

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons