Annons
Nyheter

SM i Glima på Eketorps borg

Nyheter • Publicerad 9 juli 2007

EKETORP

Karate, judo och andra asiatiska kampsporter känner nog de flesta svenskar till. Men få vet att det också finns en kampsport som levde kvar i Sverige till tiden kring 1900 och som är nationalidrott på Island, nämligen glimabrottning. Men nu ska sporten bli mer känd och ett av sätten är att hålla uppvisningar (10 och 12 juli) och SM-tävling (11 juli) på Eketorps borg på Öland.

Annons

– Det känns väldigt roligt att vi får en möjlighet att visa upp sporten hos oss. Glimabrottning är en idrott som utövats minst sedan vikingatiden. Den var en del i stridsträningen för att bättra på såväl styrka, smidighet, balans och koordination. De soldater som fanns på Eketorp under 1100-talets slut har säkert tränat glima eller något liknande, därför passar det så bra här, säger Jan Olofsson, stf verksamhetsledare på Eketorps borg.

DAMKLASS NYTT FÖR ÅRET

Även förra året hölls SM-tävlingarna på Eketorps borg. Nytt för i år är att det tillkommit en damklass i glimabrottning samt att ytterligare en variant på glima fått SM-status, nämligen lösa tag, en form av fribrottning. Till detta ska läggas de klasser som tidigare fanns, nämligen byxtag och ryggtag. Detta har gjort att tävlingarna i år kommer att ha dubbelt så många deltagare som 2006.

Den 10 respektive 12 juli får man som besökare lära sig grunderna i glimabrottning samt se på när brottarna drabbar samman. Man får också veta mer om idrotten och hur den utövats genom tiderna. Allt sker under ledning av Lars Magnar Enoksen, ordförande i glimasektionen på IK Sparta i Malmö. Han kommer också att döma SM-tävlingarna och där också kunna förklara regler och grepp för publiken.

– Intressant i sammanhanget är att glima faktiskt är mer känt utanför Skandinavien, till exempel i Holland finns utövare och bland de för oss mer exotiska glimaländerna finns Niger i Afrika, säger Lars Enoksen och ser fram emot spännande och hårda kamper på Eketorps borg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons