Annons
Nyheter

Öländsk rugbytjej siktar på VM-guld

Nyheter • Publicerad 1 augusti 2007

UV-RUGBY, VM

Det svenska landslaget i undervattensrugby är för tillfället nere i Bari för att spela hem VM-guldet. Det svenska målet vaktas av Långlötsdottern Åsa Gustafsson.

Annons

– Vi har åkt ner hit för att ta guld, säger hon bestämt på telefon från kuststaden i sydöstra Italien.

Till Bari, ärkebiskopssätet vid klacken på den italienska stöveln, kom Åsa och hennes landslagspolare sent i lördags kväll och man hann direkt med att piska upp Spanien i en vänskapsmatch.

– Det var som ett nybörjarlag för oss, säger Gustafsson utan att låta det minsta kaxig. Vi var bara nere och doppade oss lite med dem, hehe...

Doppat sig har Åsa Gustafsson gjort många gånger. 1994 började hon spela undervattensrugby, eller UV-rugby som det kallas, och sedan 2001 har hon varit med i landslaget. Ett VM-silver har hon från 2003 och EM-brons tog hon både 2001 och 2005. Men nu är det alltså VM-guld som gäller.

– Vi har bättre lag nu än när Sverige vann VM för åtta år sedan, men vi får tufft motstånd från norskorna och tyskorna. Och Colombia blir nog farliga också.

Colombia...?

– Ja, undervattensrugbyn är rätt stor i sydamerika och framförallt damerna är väldigt bra.

ÖLAND SOM GÄLLER

Åsa Gustafsson, som är 34 år i år, bor numera i Göteborg där hon jobbar som socionom och spelar UV-rugby med Felix DF.

– Jag och min sambo bor i centrala Göteborg, men nu är vi båda här nere och spelar VM. Han är med i herrlandslaget, förklarar hon.

Annons

När lämnade du Öland?

– Lämnar man någonsin Öland...? Nej, men 2000 började jag plugga i Lund och sedan flyttade jag upp till Göteborg. Fast så fort det är ledigt är det hem till Öland som gäller.

MÅLVAKT FEM METER NER

Positionen Gustafsson spelar som är målvakt, men det är långt ifrån samma typ av målvakt man ser i till exempel fotboll och handboll.

– Vi spelar med flygande målvakter, så jag försvarar ju min korg, men jag är även med i anfallen och gör mål, säger Ölands undervattendrottning och berättar att målen är ungefär som två basketkorgar som står nere på botten av bassängen. Djupet varierar, men under VM i Bari ligger korgarna på fem meters djup.

– Så vi använder ju fenor, snorkel och cyklop, förklarar hon.

Varför blev du just målvakt?

– Det är ju där runt korgarna det händer. Och jag är fysiskt stark också, så det är svårt att göra mål på mig. Jag ligger med ryggen på korgen och försvarar mig med allt jag har.

TILLFÖR MYCKET

Sverige har i detta VM hamnat i grupp 3 tillsammans med värdlandet Italien och Ryssland. Ryskorna besegrades med 10-0 i tisdags och runt lunchtid i dag möter man Italien. Blir det slutspel drar Sverige igång det imorgon och på lördag kan det eventuellt bli en final.

Annons

Damlandslagets förbundskapten Pär-Inge ”Pelle” Erlandsson är hoppfull och har bara gott att säga om sin öländska keeper.

– Åsa är en rutinerad spelare och väldigt duktig. Hon kommer att tillföra mycket när vi kommer till de viktigare matcherna.

För landslaget är inte i Bari bara för att spela gruppmatcher. Under det senaste världsmästerskapet, 2003 i Danmark, föll de svenska regerande världsmästarna i finalen efter att Tyskland gjort matchens enda mål fem minuter in i förlängningen. Nu vill man ta tillbaka VM-bucklan hem till Sverige, eller i alla fall vara med och slåss om den.

– Ja, vi är här för att ta medalj, annars är vi inte nöjda, klargör Erlandsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons