Nyheter

Ölands Ryttarförening i topp

Nyheter • Publicerad 12 april 2007

RIDSPORT, DIV 1

På annandag påsk åkte Ölands Ryttarförening upp till Vetlanda för att göra upp om en av de fem finalplatserna till Västervik i hoppningens division 1. Med flaggan i topp vann Ölands ryttare med två felfria omgångar och nu gäller det att trimma kusarna till finalen under Valborgshelgen uppe i Västervik.

Vetlanda är en mycket gammal anläggning och deras äldsta ridhus är daterat 1955 och det var här, i det gamla häftiga ridhuset som framhoppningen skedde. Det märks att Vetlanda är en arrangörsklubb med mycket tävlingsrutin för allt flöt på i bra tempo med stundtals tre hästar inne på banan. Då gällde det för ryttarna som väntade på sin startsignal att hålla sig ur vägen för pågående ritt och det var ett par incidenter när ridande ekipage blev störda av de som väntade.

ANNORLUNDA

Banas design var gjord av Harri Arristo, som bland annat ofta bygger i Nybro. Flera av ryttarna tyckte att den här andra omgångens bana var betydligt svårare än den första. I första omgången var det flera lag som gick till omhoppning, men nu var det bara två, Västervik och ÖRF. Banan var ganska lurig med de flesta hinder på en sick-sack linje i ridhusets mitt, så det gällde att ha sin häst ”mellan hand och skänkel”.

Lagledare, coach och allt-i-allo var Mats Torstensson som dels själv skulle rida och dels hålla ordning på laget.

Ölands Ryttarförening hade lite annorlunda uppställning än senast i Tenhult, då laget slutade trea. Varken Åsa Torstensson eller Katta Torstensson var med i Vetlanda. Åsa hade en sjuk liten valp hemma och Katta var i Kungsbacka och tävlade i Eliten med sina främsta båda hästar, halvsyskonen Faustino och Quinta Essentia. Med Quinta hade Katta för övrigt en placering i 1.40 klass medan Faustino skötte sig fint i 1.50 klasser men utan placering.

MATS SIST

Först ut i grundomgången var Niklas Johannesson med sin erfarne ringräv Figaro. Av de tio lagen så var det bara en junior som red felfritt. I varje lag ska ingå minst en junior och i den slutliga poängräkningen får sämsta resultat räknas bort.

Nästa ryttare på banan var Elisabeth Schröder på Gilda Viking. Med nervösa lagkompisar lite runt om kom ekipaget i mål utan några fel. Trea i laget hoppade Malin Fredriksson. Tufft av både häst och ryttarinna, att efter ett par års respektive mamma/fölledighet komma till start fräscha och pigga och ekipaget hade inga problem med nollan. Inga problem med nollan för Mats Torstensson heller som tog på sig den lite tuffa rollen att rida sist i laget. Faktisk var det så, att med en felfri Mats skulle laget ta sig upp i ledningen och både Mats och hans lilla bruna Robin Z-sto Laquest KJ studsade runt banan utan några som helst problem.

OMHOPPNING

Det fanns ett lag som kunde fixa till en omhoppning och det var Västervik som red efter ÖRF. Den lilla publik som fanns på plats jublade när sista Västerviksekipaget nollat och därmed ordnat en omhoppning mellan de två lagen. Lite förargligt var det för Växjöryttarna som hade ett enda futtigt tidsfel och hamnade på tredjeplats. När omhoppningen, som gick mycket snabbt, var klar visade det sig att ÖRF vunnit med noll fel över Västerviks 4.

De två sista omgångarna av division 1 rids helgen första maj i Västervik. Vilka lag de fem kvalificerade från Smålands-zonen får möta där blir klart först på söndag då Östergötlands zon gör upp om sina fem finalplatser. Uppe i Västervik höjs ribban för lagen i söndagens grand finale med 10 cm så det är nog fler än en ryttare som behöver hem och ”trimma på sina springare”. Till Västervik kommer alla lagen att starta från noll. Inga poäng från de båda första omgångarna finns med utan det gäller att börja om från början.

PIA SCHRÖDER

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.