Nyheter

Ohotad segrare i årets Ö-rulle

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2008

SÄTTRA

Ett felaktigt vägval, med sisådär en kilometer eller två, kunde ändå inte stoppa konditionsfenomenet, Högby IF:s Benny Nilsson, från att ohotad rulla i mål som segrare i årets Ö-rulle.

Tävlingen Ö-rullen – att på snabbast möjliga sätt rullskida sig runt en bana på 15kilometer uppe i trakterna runt Sättra – börjar väl snart bli lite av en tradition. Men man skulle kunna tycka att alla glidare nere från den södra ö-kommunen, inte minst Färjestaden, borde visa lite större intresse för tävlingen.

– Men de törs väl inte, muttrade Ulf Larsson, en av de drivande krafterna även i årets upplaga av tävlingen. (Och ni i Mörbylånga kommun kan väl ta det som en kastad handske...)

En handfull deltagare ställde sig dock på startlinjen i Sättra för att skidrulla sig runt den krävande banan. Ölandsbladet som följde med deltagarna varvet runt (i en varm, trygg bil), konstaterade genast att det här är banne mig inte något för veklingar. Även om temperaturen höll sig en bra bit upp på plussidan, blåste det en envis motvind från, som vanligt på ön, alla håll.

– Och det blir en massa lurpassande i vinden, konstaterade också loppets klantigaste suverän, Benny ”Stigfinnaren” Nilsson från Höby IF.

Stigfinnaren? En lätt förklaring till det nyvunna smeknamnet följer: Benny tog kommandot omedelbart och susade vägen fram i en nästan onaturlig speed. Ölandsbladets reporter blev lätt svettig av att bara köra reportagebilen lika fort som Benny stakade på. Det övriga startfältet, däribland Bennys två bröder Rickard och Björn, blev snart rejält avhängda.

Men det gäller att veta vart man ska ta vägen. Och möjligen fick Benny en lätt släng av hybris när han kastade ett getäga bakåt och såg en flåsande Nilssonbror (Rickard) tillsammans med Ulf Larsson vid horisonten. Det övriga följet var fortfarande någonstans i Sättra-trakten. Benny missade nämligen avtagsvägen mot målet och rullade glatt vägen fram mot Byxelkrok.

GENOM LJUDVALLEN

– Och det var jäkligt bra, tyckte brorsan Rickard, som givit sig den på att klå storebror.

Nu kunde nämligen Rickard och Ulf Larsson, som kunde banan och visste hur – och inte minst var – man svänger, kämpa om segern medan Benny turnerade runt i den norra delen av Borgholms kommun. Trodde dom...

Benny kände intuitivt, eller så såg han Ölandsbladets förvånade reporter i någon slags mental backspegel vid vägkorsningen, att något var ganska fel. I ett rasande huj vände han på rullskidorna (och det är inte lätt, testa själva), och satte upp en ännu större, rent av glödande hastighet på rullarna. Och efter några kilometer kunde brorsan Rickard och Ulf Larsson höra att någonting gick genom ljudvallen. Det var Benny.

Resten blev en ren defilering. Benny, med tre Vasalopp bakom sig (5.40 som bäst och startar i tredje led – alltså bland proffsen) susade över mållinjen nästan en minut före lillebror Rickard.

– Jag förlorade en hel del på missen, sa Benny lugnt men kunde trots det konstatera att han ändå var snabbare än då han vann förra året.

Då stakade han runt på 46.50. Den här gången – alltså med det ofrivilliga tillägget på ett par kilometer – gick det tre sekunder snabbare – 46.47. Karln är ett fenomen och måste ha Ölands bästa kondis.

Övriga på prispallen blev Rickard Nilsson, 47.04 samt trean Ulf Larsson 47.54. Den tredje Nilssonbrorsan då? Jo han, alltså Björn, kom fyra på 53.52.

ULF HEDMAN

Fotnot:Övriga resultat se www.olandsidrottskrets.se/skidor

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.