Annons
Nyheter

Nästa år har ön ett hockeylag!

Nyheter • Publicerad 22 november 2007

ISHOCKEY

Öland har inte varit någon ö som förknippats med ishockey tidigare. Hagbys Basse Bergkvist ska dock ändra på det och har tillsammans med ett par kollegor startat upp Färjestadens Hockey Club, Ölands första ishockeyklubb.

Annons

– Det här är en seriös satsning och ingen fluga. Nästa år har vi ett knattelag och ett representationslag i seriespel, hälsar Bergkvist.

Basse Bergkvist och hans mannar har faktiskt kommit riktigt långt med sin hockeysatsning.

– Ja, klubben finns redan och loggan är klar, berättar han stolt.

Bergkvist har under ett halvårs tid arbetat med Färjestadens HC tillsammans med ölänningar som Pelle Hallström (Borgholmsbon som jobbar med domarsidan på ishockeyförbundet), Mats Pettersson och Wictor Thell. Dessutom har man hjälp av ytterligare hockeyentusiaster från fastlandet.

– Och sedan har vi stort stöd från Smålands Hockeyförbund också, tillägger Bergkvist.

EN Ö-PIONJÄR

FHC-basen Bergkvist är född i Kalmar, men uppväxt i Sävsjö för att sedan ha spenderat flera år i Stockholm. Hockey har han naturligtvis spelat, men bara tills han var 23 år då han efter tredje knäoperationen tvingades lägga klubban och skridskorna på hyllan.

Nu tar han dock ett annat steg i hockeykarriären – som pionjär på Öland.

Men finns det verkligen något hockeyintresse på ön?

– Vi bor ju i Hagby och där har man ju knappt hört talas om ishockey, svarar Bergkvist med ett skratt. Det är lite exotiskt här, hehe. Nej, men det är helt otroligt vilket intresse som finns. Så jag har frågat mig själv varför ingen startat en klubb innan.

Annons

Vilka spelare har ni till representationslaget?

– Det blir väl duktiga 18-20-åringar som kanske inte platsar i Kalmar och Nybro. Det är ju inga avstånd att komma hit.

Några öländska lirare?

– Ja, det finns några stycken, men de spelar i andra klubbar nu. Jag vet i alla fall en sju-åtta stycken.

IS NÄSTA HÖST

En stor fråga som återstår är dock platsen där Färjestadens HC ska hålla till. Vi har ju alla hört hur mycket innebandy-folket skrikit efter en större hall, hur fotbolls-folket skrikit efter bollhall och hur andra sporter också begärt fler tider i hallar. Men Mörbylånga kommun har ju inte råd med något av detta.

Var ska ni hålla hus egentligen?

– Det blir en is till nästa höst, det kommer det att bli, svarar Bergkvist utan att i dagsläget kunna pricka in exakt var på kartan.

– Vi behöver inte gå till kommunen förrän vi är klara och kan presentera vårt förslag och då kommer vi att ha svar på alla deras frågor.

Ja, fortsättning lär följa i denna spännande hockeysatsning. Redan till sommaren planeras nämligen ett antal jippon i puck-sportens tecken. Så nyp er i armen, hockeyn har nog verkligen kommit till Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons