Annons
Nyheter

Mörbylånga kommun sponsrar vindsurfingstjärna

Nyheter • Publicerad 4 juni 2008

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga kommuns nya policy för sponsring av elitidrottare börjar nu märkas på fältet. Emma Johansson, vindsurfare av absolut världsklass, har fått åtminstone en första hjälp av kommunen för sin fortsatta karriär inom sporten.

Annons

Häromveckan veckan kunde Ölandsbladet beskriva en kvinnlig idottares vedermödor när det gäller att ragga sponsormedel. Emma Johansson, som rankas som en av världens tio bästa vindsurfare kunde inte ens få ihop pengar till att delta i de tävlingar som krävs för att hålla sig var på rankinglistan.

I ett näst intill desperat försök skrev Emma Johansson till Mörbylånga kommun för att be om hjälp. Hon hade i en artikel i Ölandsbladet fått reda på att kommunen möjligen var på väg att ändra sin sponsringspolicy bort från ”ingenting-om-det-inte-är-innebandy” till mer individrelaterade ”objekt”. Det vill säga idrottare i elitskiktet (men naturligtvis med hemortsadress i kommunen).

Emma bad, i en mycket specificerad kostnadsanalys, om 34 830 kronor. Pengarna skulle användas till allt från frakt av brädor (vindsurfingdito) till resor för att kunna delta i världscupstävlingar som hålls på Kanarieöarna. Kommunledningen har nu hunnit grunna över hennes begäran och beviljat henne pengar.

– Vi har tagit beslut om att ge Emma 5 000 kronor som ska räcka till anmälningsavgifterna i de olika tävlingarna, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

SKATTESTRUL?

Men 5 000 kronor täcker förstås inte resten, alltså resor med mera. Kommunen vågar dock inte sponsra med en större summa av hänsyn till diverse skatteffekter.

– Vi måste titta närmare på det här. Hon kan ju råka ut för en obehaglig överraskning av skattemyndigheterna, förklarar Kent Ingvarsson.

Så det finns en chans att Emma får resten av vad hon begärt om skattemyndigheterna inte har något emot det?

– Vi måste kontrollera det här. Men...ja, hon får gärna komma in med en ny begäran. Under tiden hinner vi kontrollera hur sådana här regler fungerar. Det hör ju inte precis till vanligheterna att kommunen ställer upp på det här sättet.

Emma Johansson är dock glad för åtminstone de 5 000 kronorna.

Annons

– Ja, det är ett första steg. Och det är väldigt roligt att få lite uppskattning av sin hemkommun, säger hon.

Så nu måste du fundera på hur du ska peta in kommunens logga i seglen...

– Ja, självklart. Jag får tala med företrädare för kommunen och höra hur de vill ha det.

Kent Ingvarsson tar det för givet att Mörbylånga kommun ska synas på vindsurfingbanorna:

– Det ska bli kul att få se kommunens emblem ute på banorna, säger kommunalrådet, som nu öppnat slussarna för privatsponsring. Det finns en tjej till, Anna Jönsson, som är minst lika framgångsrik som Emma Johansson, och som hon faktiskt givit spö i diverse tävlingar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons