Nyheter

Matti och hans dartvänner trivs i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 5 juli 2006

DART, ÖLAND OPENSå många kanske inte känner till det. Men under tre dagar varje sommar samlas dartentusiaster från hela södra sydöstra Sverige i Mörbylånga för att mäta krafterna i Öland Open.Även det sociala lockar och tävlingarna är inte alltid det viktigaste.– Det är avslappnat, de har kul och träffas, säger Mörbylånga Dartklubbs Tomas Akthagen.

Sedan 1991 har Mörbylånga under några sommardagar fyllts av dartentusiaster då Mörbylånga Dartklubb har arrangerat Öland Open.

Från början deltog endast spelare från Öland, Kalmar och Nybro och deltagarantalet var inte stort. Men efter hand ökade det rejält.

– Tävlingen växte och till slut växte den förbi oss. För ett par år sedan fick vi säga stopp, berättar tävlingsledaren Tomas Akthagen och fortsätter.

– Vi fick lägga en veckas semester på det och det blev alldeles för mycket jobb. Då var det nära att vi lade ner allting.

Lagom

Så blev det dock inte. I stället minskades antalet spelare från cirka 500 till 250 och det hela fungerade igen.

– Nu är det ganska lagom. Det blir mycket jobb och efter helgen är man helt slut, men det är roligt. Det är skönt om man känner att man har gjort ett bra jobb, säger Akthagen.

Vad betyder den här tävlingen för Mörbylånga Dartklubb?

– Framförallt har den gjort oss kända runt omkring i Sverige.

Deltagarna är främst från sydöstra delen av landet och de flesta är stockholmare.

– De tycker att det är kul att komma ut hit till en liten bondhåla. Det är lite exotiskt för dem, säger Akthagen och skrattar.

Veteran

En av besökarna med huvudstaden som hemvistelse är Matti Rågegård.

Han är minst sagt en veteran i sammanhanget då han de senaste 15 åren har varit med i Öland Open.

– Jag missade första året men sedan 1992 har jag varit med.

Hur kommer det sig att du hittade hit?

– Jag fick höra om tävlingen av några polare och jag är på Öland minst två, tre gånger om året. Det är så jäkla trevligt och det blir några veckor här varje år. Nu har jag till exempel firat midsommar i Böda.

Att det sociala är minst lika viktigt som tävlandet slår Rågegård fast vid.

– Jag kommer hit för att träffa kompisar. Darten kommer i andra hand, den är inte lika viktig för mig längre, berättar han men tillägger att det fortfarande brukar gå bra för honom.

Gemytligt

Stämningen inne i Skansenskolans lokaler är gemytlig. Det kastas dart, dricks öl, pratas och skrattas.

– Vi har tillstånd och fullständiga rättigheter tack vare ett bra samarbete med kommunen. Det känns ju skönt, säger Akthagen.

Att Matti Rågegård och hans dartkompisar uppskattar arrangemanget råder det ingen tvekan om.

Kommer du tillbaka nästa år?

– Det är risk för det, haha. Jag tillhör väl inventarierna här nu. Har man kastat dart sedan 1964 kan man inte bara sluta. Och jag kommer nog att åka hit och träffa folk även om jag inte spelar. Jag har fått vänner för livet genom darten.

Det finns många trevliga minnen härifrån?

– Det kan du ge dig fan på, haha.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.