Annons
Nyheter

Kinka bland världens sexton bästa

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2009

FÄKTNING, VM

Kinka Barvestad är en av världens sexton bästa fäktare. Under gårdagen gick hon hela vägen fram till åttondelsfinal där superfransyskan Laura Flessel-Colovic dock blev för svår.

Annons

– Men jag är jättenöjd och jätteglad, jag kan inte vara annat. Det här var förvånande roligt, säger Barvestad på telefon från Turkiet.

I fredags inleddes damvärjan under fäktnings-VM i turkiska Antalya och med fyra segrar och två förluster gick Kalmar FK:s öländska fäktare, Kinka Barvestad, vidare från pouleomgången. I första utslagningsrundan besegrade hon sedan litauiskan Agne Azukaite med 15-12 och kvalificerade sig därmed till gårdagens finaldag.

– När det är utslagning direkt är det alltid väldigt nervöst att fäktas och det är alltid svårt motstånd. Men jag försökte vara bestämd och inte vela.

SUDDEN

Igår inledde hon finaldagen med att besegra schweiziskan Tiffany Geroudet och därmed ta sig till de sista 64 fäktarna.

– Jag kände att jag var i bra form inför tävlingen och kände att jag hade bra fäktning i mig. Så att komma bland de 32 bästa kändes som ett bra mål, säger VM-debutanten Barvestad om målsättningen inför turneringen.

Och det målet uppnåddes efter att hon i en riktig rysare besegrat japanskan Nozomi Nakano med 9-8 efter suddenfäktning.

I sextondelsfinalen väntade sedan den svenska kollegan Emma Samuelsson som tagit sig direkt till finaldagen i egenskap av sin höga ranking.

Men inte ens Samuelsson kunde rubba öländskan.

Kinka vann med 15-13.

Annons

– Synd att vi möttes så tidigt. Det är väl bra att minst en svenska går vidare, men det är aldrig roligt att slå ut en annan svensk, säger Barvestad, som fäktats mycket mot Samuelsson både på träning och match och säkert hade lite nytta av det.

SOL OCH BAD

Tack vare den segern stod Barvestad för den bästa svenska insatsen under det pågående VM:et. Och en bättre insats på ett såhär stort mästerskap har ingen öländsk fäktare tidigare mäktat med. Men sagan fick ett slut i åttondelsfinalen mot fransyskan Laura Flessel-Colovic, som vann OS-guld i Atlanta redan 1996 och vann OS-silver så sent som i Aten 2004. Lägg därtill ett stort gäng VM- och OS-medaljer i lag och individuellt.

– Ja, hon har ju lite rutin... Hon fäktar med samma handtag som jag, men är mycket lurigare och har bättre koll än vad jag har. Så hon ser vad jag vill göra. Första halvan gick bra, men sedan rann det iväg, säger Barvestad som fick ge sig med siffrorna 15-7.

– Men att komma såhär långt var inget jag trodde när jag kom ner hit förra veckan, säger Barvestad, som på torsdag inleder lagtävlingen.

– Vi hoppas på att komma bland de åtta bästa, säger Kinka som under denna tisdag firar VM-succén på följande sätt:

– Det blir sol och bad och koppla bort all fäktning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons