Annons
Nyheter

I fäders spår för faderns skull

Nyheter • Publicerad 29 februari 2012

SKIDOR, VASALOPPET

När Stefan Svallheds pappa fick cancer gjorde far och son en överenskommelse – Stefan skulle köra årets Vasalopp och pappa skulle bli frisk och följa med. Men hans pappa förlorade kampen mot cancern och nu ska Stefan slutföra Vasaloppet åt de båda.

Annons

– Nu är det upp till mig att klara det, jag kör för pappa också, säger han.

Mörbylångakillen Stefan Svallhed, nu bosatt i Lindsdal, gjorde ett försök på Vasaloppet 2002. Då slutade det med att han fick bryta efter cirka fyra och en halv mil.

– Jag hade knappt kört skidor innan och kom dit med mina gamla juniorskidor. Det var dödsdömt från början, så här i efterhand var det rent idiotiskt, haha, säger Svallhed.

– Men jag vill klara av det, jag vill komma i mål.

LJUSPUNKT

Knappt tio år senare kom Vasaloppet att bli en ljuspunkt att guida Stefan och hans pappa genom en tung period. Pappan drabbades av cancer och gemensamt bestämde far och son att de skulle uppleva Vasaloppet – Stefan skulle äntligen slutföra det och hans pappa skulle skåda det på plats.

– Pappa tittade alltid på Vasaloppet på TV och vi kom överens om att vi skulle dit. Det var för att motivera oss båda; för att pappa skulle bli frisk och jag har alltid velat slutföra Vasaloppet, säger Svallhed.

Men pappan förlorade kampen mot leukemin. Och Stefan har blivit ännu mer beslutsam att klara Vasaloppet.

– Nu är det upp till mig att klara det. Det är för pappas skull och jag kör för honom också.

När Stefan körde loppet 2002 hade han sällskap av kompisen sedan högstadietiden på Skansenskolan, Stefan Blom. När det nu var dags igen frågade han Blom om han ville följa med igen och svaret blev ja.

Annons

– Jag är egentligen ingen skidåkare. Men jag har tänkt att jag kan åka en gång till ihop med någon, för att kunna njuta av utiskten och allt. Men det går nog inte att åka ihop, man har ju olika kondition och man vill inte bromsa någon, säger Bostorpbon Blom.

TREDJE LOPPET

Blom, som också kört triatlontävlingen Järnmannen flera gånger, kör Vasaloppet för tredje gången. När han åkte det 90 kilometer långa loppet första gången 2002 gick han i mål efter 10 timmar och 45 minuter. Året därpå lyckades han, med hjälp av ett diplom från Järnmannen, smussla sig till en seedning från tionde fram till sjätte startledet. Han sänkte då tiden till 9.13.

– Jag tjänade nog 45 minuter på det och så körde jag ungefär 45 minuter snabbare än året innan. Jag hängde på en kille från Färjestaden som kört nära 30 gånger. Till en början gick det bra men han ryckte ifrån och sedan blev jag omkörd i nio timmar, haha.

I år är de båda bättre förberedda och de har för första gången tränat ”på riktigt” med skidåkning i snö inför loppet. Sedan juni har det blivit 90 mil på rullskidor, 30 mil på stakmaskin och 14 snömil för Svallhed.

– Det borde räcka, jag känner mig redo. Först och främst är målet att ta sig i mål och vi gör det gärna under nio timmar, säger han.

– Om inget oväntat händer så klarar vi det, säger Blom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons