Nyheter

Grimskaft eller pengar? Det är (ponny)frågan

Nyheter • Publicerad 14 april 2006

RIDSPORTSka våra barn och ungdomar vinna pengar i sportsammanhang? Ja, det är en fråga som stötts och blötts och slutligen bestämdes det att prispengar ska bort på ponnytävlingarna.

Inom hästsporten är det ofta pengapriser som gäller och det är alltså detta som ska ändras på när det gäller ponnytävlingarna. Hur priserna kommer att se ut efter årsskiftet är det ingen som vet ännu.

Dyr sport

Att ridningen inte är en billig sport torde de flesta känna till. Det är dessutom alltid ryttaren själv eller föräldrarna som får stå för alla kostnader i samband med utövandet av sporten. Att de unga ryttarna skulle tävla för ”att vinna pengar” stämmer inte riktigt.

Att starta i en klass kostar dryga hundralappen, därtill kommer ofta på platsen veterinärbesiktning som också kostar runt hundralappen. Så med två starter samma dag och en veterinäravgift hamnar utgiften på cirka 300 kronor. Det är ungefär den summan ryttaren får för en första plats!

Antalet placerade på en tävling står i proportion till antalet startande och från och med fjärde plats brukar det vara anmälningsavgiften tillbaka.

5 000 i månaden

Nu är det inte bara själva tävlandet som kostar.

Att ha en ponny uppstallad kostar dryga tusenlappen, en försäkring på en ponny för 50 000 är lika mycket i månaden, hovslagare var sjätte vecka också en tusenlapp.

För att ryttaren överhuvudtaget ska kunna komma ut och tävla krävs mycket träning och varenda sekund av ridning för instruktör kostar och en vanlig avgift är cirka 300 kronor per träningstillfälle. Så med en uppstallad ponny och träning en gång per vecka kostar det familjen någonstans mellan 4 000-5 000 kronor i månaden.

Rebecka Johannesson var tillsammans med Ölands Ryttarförening iväg på en stor ponnytävling med många startande. Som pris för en tredje plats fick Rebecka ett grimskaft.

”Slag i ansiktet”

– Det känns nästan som ett slag i ansiktet – ett grimskaft. Jag tävlar inte för prisernas skull, men att få ett grimskaft känns nästan som de undervärderar min insats, säger Rebecka.

Mamma Mia Johannesson håller med om att det är snudd på oförskämdhet mot de unga ryttarna, att arrangörerna inte tar de ridande på allvar.

– Att rida för pengar är inte så viktigt, men då ska det istället vara andra riktiga pris. Ett grimskaft är på något vis noll respekt för ryttarnas insatser, anser Mia.

Inget ändras

Daniella Larsson som just övertagit storasysterns ponny Munsboro Haddington lägger också sin röst på prispengar som vinst.

– Får man pengar kan man köpa det man behöver eller vill. Nu är det inte så stora prispengar, men alltid blir det något, säger Daniella som ännu inte varit ute på de större tävlingarna.

Så hur Ridsportförbundet ska lösa priserna på ponnytävlingarna är ännu inte klart.

Nämnas bör att när det gäller hästar ska inget ändras. Det innebär att det är upp till varje enskild arrangerande klubb att bestämma sig för hur mycket pengar eller hederspriser som ska delas ut. Så fort en ponnyryttare, oavsett sin ålder, kommer upp på häst är det tillåtet med pengavinster.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.