Annons
Nyheter

Glima tillbaka på Eketorp

Nyheter • Publicerad 12 juli 2007

GLIMA

Glimabrottning var på vikingatiden ett sätt att träna stridskonst. Nuförtiden är det en sport med officiell status. För andra året i rad arrangeras SM i glimabrottning i Eketorps borg. Och glimabrottarna tycks trivas i den historiska miljön i borgen.

Annons

– Jag tror att alla som håller på med den här sporten har någon form av historiskt intresse, så vi tycker det är kul att tävlingarna hålls här, säger Anders Ahlgren som tävlar i disciplinen ryggtag.

På tisdagen hölls uppvisning av sporten inför onsdagens tävlingar. I SM tävlar man i tre olika grenar; byxtag, ryggtag och lösa tag. Trots att matcherna ibland ser spektakulära ut är riskerna med sporten enligt Anders Ahlgren ganska små.

– Om man tränar regelbundet är skaderisken rätt liten.

Själv tränar han glimabrottning två gånger i veckan, för att hålla konditionen igång och för att nöta in tekniken. För att bli framgångsrik i glimabrottning krävs nämligen en kombination av styrka, teknik och kondition.

– Om man är stor och stark är det givetvis en fördel, men tekniken är väldigt viktig, säger Anders Ahlgren.

LITEN SPORT

På Island är glimabrottning nationalsport. I Sverige lever den dock en betydligt mer anonym tillvaro med bara en handfull utövare. Att sporten överhuvudtaget existerar i Sverige kan man tacka Lars Magnar Enoksen för. 1989 återinförde han glimabrottningen i Sverige.

– Jag läste om att det fanns en sport som liknar judo, med anor från vikingatiden, så jag började söka efter mer information, säger Lars Magnar Enoksen.

Efter kontakter med bland annat den isländska ambassaden startade Enoksen en glimasektion på en brottarklubb i Malmö och 1990 arrangerades det första riksmästerskapet. Sedan tre år innehar sporten SM-status. Själv ställer dock Lars Magnar Enoksen, tidigare både svensk och nordisk mästare i glimabrottning, inte upp i årets tävlingar.

– I år är jag bara domare. Jag är 47 år och kände att det var dags att lägga av. Numera ägnar jag mig åt att hjälpa fram yngre brottare och att öka intresset för sporten, säger den svenska glimabrottningens grand old man.

Annons

JOHAN SJÖLINGER

Fotnot:Resultaten från onsdagens tävlingar redovisas i lördagens tidning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons