Annons
Nyheter

Full fart i familjen Westerlunds stall

Nyheter • Publicerad 15 december 2006

RIDSPORTFörra lördagen skedde stora saker hemma hos familjen Westerlund i Algutsrum. Då höll man öppet hus för intresserade och förevisade gårdens nya ridhus.

Nu ploppar ridhusen upp som svampar ut jorden både här och där. Inom ett ganska begränsat område Färjestaden-Kåtorp-Algutsrum ligger inte mindre än fyra ridhus. Det senaste färdigställt alldeles nyligen, efter närmare fyra månaders jobb.

Annons

– Nu slipper vi köra så mycket. Med två flickor som rider har det onekligen blivit en hel del bilkörande. Men det klart, till träningarna får vi fortfarande ge oss iväg, säger Hans Westerlund.

Familjen Westerlunds ridhus ligger på landborgen med en underbar utsikt ut över sundet. Någon granne hade väl haft lite svaga protester, men att få bygglov var inga problem.

– Ett villkor att få bygga här var att vi skulle ha träpanel till byggnaden och inte som de flesta andra plåt. Att använda träet fördyrade bygget med cirka 200 000 kronor. Det var det värt, miljön inne i ridhuset blir helt annorlunda och mycket bättre i en träbyggnad, säger Hans Westerlund.

Stark sluttning

Att anlägga ridhuset i den starka sluttningen medförde en del extra arbete. Bland annat fick mängder av utfyllnad köras dit för att fylla upp. Väl inne i ridhuset med måtten 21x60 meter är underlaget i tre skikt, ett av mindre sten, ett med sand och så sist kutterspån.

Belysningen blev föremål för en del diskussioner hos besökarna. Här framkom att en ridbana kan ha olika typer av ljus och bland annat krävs det speciellt ljus för en tävlingsbana. Att hålla tänt under en timme kostar omkring femman, så det gäller att vara klurig när valet av belysning görs.

Ett ”nyckelfärdigt” ridhus av samma storlek och modell som det i Algutsrum har en prislapp runt 1,8 miljoner kronor. Att det finns många i trakten sugna på egna ridhus märktes, för det var förvånandsvärt många byggsugna stallägare som tog tillfället i akt och besökte det Westerlundska ridhuset under helgens visningar.

Ny valack

Huset Westerlund har två ridande döttrar Elise, 17, och Kristin, 12. Elise kommer att satsa ordentligt inför kommande år, vad annat kan det bli med ett sprillans nytt ridhus utanför fönstret?

– Det känns verkligen fantastiskt att kunna rida inomhus hemma. Jag har en ny fyraårig valack efter Cortus som jag hoppas mycket på, en härlig häst, säger Elise.

Annons

Lillasyster Kristin tävlar fortfarande i ponnyklassen och har ett äldre stadigt sto, Shannon Lass att tävla med. På gården finns det också förutom alla halvbloden, två unga welsh ponnyhingstar som systrarna ska arbeta med och kunna sälja inridna. Kanske, kanske visas någon av de docksöta ponnyerna fram till årets hingstvisning.

Future Factory

Under året som gått har Elise tillsammans med två andra ungdomar från trakten deltagit i Future Factory – Smålands Ridsportsförbunds satsning på unga ryttare. Det har för ryttarnas del inneburit många olika upplevelser med bland annat träningar för flera namnkunniga ryttare.

– Det har varit ett fantastiskt äventyr och jättekul att ha varit med om. Bästa upplevelsen var nog när vi nere i Falsterbo fick rida för Royne Zetterman, säger Elise.

Just besöket nere i Falsterbo och även turen till Scandinavium i Göteborg var två av årets höjdpunkter. Någon bestämd fortsättning på detta ungdomsåret blir det inte från förbundets sida, utan nu får ungdomarna själva jobba vidare med de råd och tips de fått.

– Ett stort plus är alla kontakter vi knutit under året och som vi säkert kommer att kunna ha nytta av, säger Elise.

I nästa andetag påpekar hon att nu är det nya tag som gäller och skyndar iväg för att leta reda på en lerig häst.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons