Annons
Nyheter

Full fart för Åsa Torstensson

Nyheter • Publicerad 7 april 2006

RIDSPORTFörst jätteduktig ponnytjej, sedan upp på häst och kvalad till SM, sedan liten paus och frisörutbildning, men nu full fart i stallet igen och det är Åsa Torstensson som det gäller.

När Åsa var tio år gammal kom första ponnyn in i familjen. Det var den då 15-åriga lilla korsningsponnyn Katitzi. Katitzi stannade hos familjen Torstensson hela sitt liv och slutade sitt goda ponnyliv 27 år gammal.

Annons

Tillsammans med Katitzi hade Åsa många härliga framgångar på tävlingsbanorna. Katitzi fick också ställa upp på lilla syster Torstenssons första trevande nybörjarförsök på hästryggen.

Till västkusten

Efter Katitzi gjorde Goldie entre. En ridponny av ädlaste modell som Åsa sålde när det var dags för övergång till häst. En tid red Åsa både häst och ponny. men när ponnytiden var över för Åsa såldes Goldie till västkusten.

– Vi åkte och hälsade på henne men det kändes inte bra. Hon var till salu, så jag köpte tillbaka henne. Nu rider lillasyster Ida mest dressyr på henne. Får se, kanske betäcker vi henne i år. I så fall med en ridponnyhingst, säger Åsa.

Upp på häst

Efter 18 år var det slut på ponnytiden och Åsa skulle börja tävla häst. Första tiden var det en ridskolehäst som gällde.

– Det var när Ölands Ryttarförening behövde en junior i allsvenska laget som jag lånade Iwina och ställde upp, säger Åsa.

På olika vägar kom sedan Gucci Miss in i Åsas hästliv. Ett duktigt sto efter Gulliver-Kaliber, uppfödd nere i Torsås. Åsa själv ägde inte Gucci Miss utan red och tävlade henne. Ekipaget var kvalat från 130-klass till junior-SM, men tyvärr blev det ingen start.

– Gucci Miss ägare flyttade ner till Skåne och då var det inte aktuellt med SM-start. Det bara rann ut i sanden, säger Åsa.

Frisör

Annons

När Åsa 1998 började utbilda sig till frisör lades ridgrejerna på hyllan och Åsa var utan både häst och ridning. Klar med sitt yrke började Åsa 2000 arbeta på salong och då blev suget efter en häst för stort.

– Tack vare mitt yrkesval kan jag själv disponera min tid och hålla på med hästarna halva dagarna och istället jobba senare på kvällarna, berättar Åsa.

Det var genom Gucci Miss ägare som Åsa hittade sin egen stora häst. En proffsryttare i Skåne hade en liten svart unghäst till salu. En liten behändig valack som passade Åsa precis.

– När jag var nere och köpte honom var han en lite svart ponnytyp. Gissa om jag blev förvånad när jag efter betet kom ner och fick se min lille svarte häst. Han hade blivit en jättestor, över 170 centimeter brun häst. Verkligen inte alls vad jag tänkt mig, berättar Åsa.

Edelweiss (Electro-Robin Z) och Åsa har tävlat en hel del och ekipaget var och kvalade till unghästchampionatet nere i Falsterbo. Tyvärr fick Edelweiss troll i sig därnere och uppförde sig inte riktigt som hemma.

Vinst direkt

Nu har Åsa fått en ny häst att rida och tävla.

Det är väninnan Maria Åbergs fuxige valack Kjärrsborgs Four Seasons som Åsa ska rida i första hand fram till midsommar. Maria har startat egen frisersalong och har för mycket att göra med jobbet och då fanns Åsa som lämplig hjälpryttare.

Four Seasons, som är vacker som ett glaserat juläpple, är uppfödd av Jens Nilsson i Borgholm.

Till skillnad från Åsas egen stora häst mäter Four Seasons knappt 160 centimeter. Four Seasons har så stor galopp att Åsa inte tycker att hans i tävlingssammanhang ringa höjd har någon betydelse.

Annons

För en tid sedan var Åsa och Four Seasons nere i Karlshamn på regionala hopptävlingar. Snacka om flyt!

Dagens högsta klass 1.25 var inga problem för ekipaget som vann över dryga 30-talet konkurrenter. Klass 1.20 såg också fröken Torstensson på prispallen, denna gång trea och med stallkamraten Mats Torstensson som fyra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons