Nyheter

Får inspiration på Öland

Nyheter • Publicerad 14 juli 2010

SKIDOR, VICTORIASTIPENDIET

Årets Victoriastipendiat Charlotte Kalla kom till Öland för första gången för att ta emot priset. Mitt i den hårda försäsongen finner hon inspiration på Öland.

– Här finns mycket positiv energi, säger OS-guldmedaljören.

Den 22-åriga OS-guldmedaljören befinner sig mitt i den viktiga försäsongsträningen och hann bara med en snabbvisit på ön. Hon kom i onsdags eftermiddag och återvänder redan tidigt idag. Men hon tycker om vad hon sett.

– Jag tror att jag aldrig tidigare varit så här långt söderut. Men jag kommer hemskt gärna tillbaka. Här finns mycket positiv energi och det är fantastiskt att vara här. Men det är en avvägning man får göra, sommaren är en viktig träningsperiod.

Under vistelsen på Öland har hon också hunnit med att träffa en viktig person i staben.

– Jag har hälsat på min mentala rådgivare, hon har stuga på Öland. Jag är glad att jag hann träffa henne några timmar, säger hon.

– Jag har hunnit med att bada två gånger och det var skönt!

Kalla tog tidigare i år OS-guld i tio kilometer fristil och var väldigt glad över att kröna säsongen med Victoriastipendiet.

– Det här är ju inget man sätter upp som mål för säsongen, det är den finaste bonusen man kan få. Det är bara att kolla tillbaka på tidigare vinnare för att se vilken ära det är. Jag är otroligt stolt och glad.

Kalla befinner sig sedan starten av maj i försäsongsträning. För en skidåkare är sommaren en av de viktigaste tiderna på året för träning.

– Det är under sommaren vi tränar som mest, det är nu man lägger grunden för resten av säsongen.

Det blir runt tio pass i veckan med i första hand löpning och längdskidor. Viktig träning inför nästa stora mål.

– VM i Holmenkollen är det näst största efter OS. Norge är ett skidtokigt land och det är alltid bra publik där.

– Men min favoritdistans tio kilometer fristil finns inte där och jag har inte nått pallplats i klassisk stil i Världscupen. Så det är inte realistiskt att sätta medaljmål. Men jag hoppas kunna fajtas i toppen.

I år kunde inte kronprinsessan själv närvara och dela ut priset på grund av den pågående smekmånaden.

– Det är tråkigt att det är i år Victoria inte är här. Men jag hoppas få tillfälle att träffa henne någon annan gång. Jag förstår att hon inte är här och jag är glad för deras skull.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.