Annons
Nyheter

Eketorps borg blir Glima-arena?

Nyheter • Publicerad 15 augusti 2006

BUDOMed största sannolikhet blir det så att Eketorps borg kommer att bli platsen för kommande SM inom Glimabrottning.

– Ja, vi har fått ett erbjudande av Eketorp som vi kommer att ta ställning till i styrelsen i oktober. Kan man tänka sig en bättre omgivning till SM i en sport som härrör från vikingatiden? säger Lars Enoksson, IK Sparta, Malmö.

Annons

– Vi hoppas också kunna starta en Ölandsklubb i Glimabrottning, säger Irene Forsmark, Eketorps Borg. Sporten är för alla, även ungdomar och kvinnor.

Bättre tur med vädret än vid SM på lördagen, hade Glimalandslaget på söndagens uppvisningar på Eketorps borg. En liten men intresserad skara publik hade sökt sig till Eketorp för att få veta mer om Glimasporten som tillhör Svenska Budo och Kampsportsförbundet och har officiell SM status sedan 2005. I Sverige finns det två klubbar, UMS Glima i Stockholm och IK Sparta i Malmö.

I Glima, som är världens äldsta bevarade kampsport och nationalsport på Island, möter alla alla. Om poängen blir lika möts man igen så det ska bli rättvist. I byxtag vinner den som är bäst av tre matcher och i ryggtag bäst av fem.

Nyblivne mästaren i ryggtag i 85-kilosklassen, Lars Enoksson, visade publiken med hjälp av de övriga i landslaget hur sporten går till.

– Att det regnar gör ingenting, sade han, det gjorde på vikingatiden också sade han när de tävlande i byxtag ställt sig i ringen. Man hälsar på varandra, för att säkerställa att man är vänner efter spelets slut. Man kopplar greppet och försöker fälla motståndaren till marken.

Också ungdomarna ville prova på sporten. Linus Sjölund från Motala var på god väg att fälla sin motståndare men besegrades i sista omgången.

Resultat vid SM i Glima 12 augusti 2006:

Byxtag, öppen klass: 1. Olof Johansson, UMS Glima, Södertälje, 2. Lars Enoksen, IK Sparta, Malmö, 3. Egil Ahlgren, IK Sparta, Malmö.

Ryggtag, 85 kg: 1. Lars Enoksen, IK Sparta, Malmö, 2. Anders Ahlgren, UMS Glima, Stockholm, 3. David Lundholm, UMS Glima, Stockholm.

Ryggtag, öppen klass: 1. Olof Johansson, UMS Glima, Södertälje, 2. Anders Ahlgren, UMS Glima, Stockholm, 3. Anders Pettersson, UMS Glima, Stockholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons