Nyheter

Det våras för basketen i Borgholm

Nyheter • Publicerad 28 april 2006

BASKETOm man kliver in i Borgholms sporthall en onsdagseftermiddag mellan halv 5 och halv 6 har man chansen att, med öländska mått, få se någonting riktigt exotiskt, nämligen en basketträning. Laget består av ett gäng tjejer födda 1996 och ledare och uppstartare av verksamheten är Helena Pantzar och Ann-Sofie Haraldsson Andersson.

Båda tjejerna har själva erfarenhet av spel på elitserienivå, Helena i Brahe från Huskvarna och Ann-Sofie i Malbas från Malmö. Omständigheter förde senare de båda till Borgholm på Öland och efter att ha träffats sent på 90-talet kom tankarna igång om att starta ett basketlag, något som tidigare lyst med sin frånvaro i öländska sporthallar. Nu har det funnits basketlag i Borgholm i snart två år men de tjejer som spelar nu började spela i höstas eller senare.

– Vi försöker successivt öka intresset för basketen och hoppas att så småningom få in killar i verksamheten, säger Helena som tillsammans med Ann-Sofie har fullt sjå att hålla ordning på de tio tjejer som återfinns på denna dags träning.

Redan vunnit en match

Entusiasmen går dock inte att ta fel på och Bianca Olofsdotter och Tove Sander, som är två av tjejerna, bekräftar att de har roligt på träningen.

– Det är lika roligt att träna som att spela match.

Bianca som spelat ända sen det startade i höstas håller på med fotboll också men Tove som bara varit med några gånger spelar bara basket. Båda har hunnit spela match med laget, en match som laget vann även om det just denna dag var lite svårt att komma ihåg resultatet.

Problem med halltider

Verksamheten verkar alltså fungera bra men som alla andra idrottsföreningsverksamheter i Borgholm tampas basketen med problemen att få tider i sporthallen. Det var också det som gjorde att första årgångens tjejer valde att lägga av. Nu har basketen fått en tidig tid på onsdagar men förhoppningen är att hela tiden kunna utveckla verksamheten.

– Vi vill ge ungdomarna valmöjligheter när de väljer vilken idrott de vill spela. Just nu finns det i princip bara innebandy och fotboll, säger Helena.

Ungdomssatsningar på gång

Som det är nu finns det ingen direkt serie för tjejerna, det är inte bara Öland som har få lag på ungdomssidan utan hela Småland har, enligt Helena, dåligt med ungdomslag.

Många projekt med ungdomar är dock i uppstartande och framtiden ser ljus ut. Under tiden får Borgholm nöja sig med matchning av de lag som finns i närheten, just nu Kalmar och Oskarshamn.

För alla som vill få chansen att se ungdomsbasket på Öland är det bara att ta sig till Borgholms sporthall nästa lördag. Då är det nämligen dags för hemmamatch för Borgholms basketlag för tjejer, födda 1996.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.