Annons
Nyheter

Cykelklassiker lockade många

Nyheter • Publicerad 1 september 2008

FÄRJESTADEN

Söndagens upplaga av Ölandsrundan jubilerade. Det var 40:e gången som loppet arrangerades och intresset var stort – över 350 cyklister ställde upp.

Annons

– Så många år har vi inte haft sedan vi tog över i början av 2000-talet, berättar Börje Larsson, kanslist på Färjestadens motion.

Det var Kalmar Motion som tog initiativ till tävlingen i slutet av 1960-talet. En av de som var med från början är Börje Carlsson, 81, från Högsby.

–  Jag bodde i Oskarshamn då så vi fick ta färjan över, berättar han.

I år var det 17:e gången han cyklade Ölandsrundans längsta sträcka, den på 12 mil (från Färjestaden över till Norra Möckleby och sedan ner till Ås och Ottenby innan man vänder åter mot Färjestaden).

42 VÄTTERNRUNDOR

En flytt till Gislaved gjorde att han inte kunde vara med på Öland under ett antal år. Men cyklat, det har han gjort mycket ändå.

– Jag räknar med att jag cyklat 22 000 mil sammanlagt, det är 5,5 varv runt jorden.

Börje har varit med Vätternrundan under 42 år. Lika många gånger har han cyklat Ringsjön runt.

–  Jag har alltid varit intresserad av motion och av att komma ut i naturen, säger han.

Han cyklar på en Crescent från 1976 som har sin speciell historia också.

Annons

– Den köpte jag av Gösta Fåglum, berättar Börje.

För den som kan sin cykelhistoria ger det ytterligare en dimension till veteranen Börjes cyklande...

JUBILEUMSRUNDA

Ölandsrundan bestod i år av tre olika sträckor. Den långa på tolv mil lockade över 170 startade. Den kortare på sex mil hade 130 startande. Nytt för i år var jubileumsrundan på tre och en halv mil, där cirka 60 cyklister ställde upp. En av dem var Birgit Larsson från Kalmar, tävlande för Högby IF.

– Jag har cyklat några gånger förut. Det är skönt att komma ut och det är fint väder, berättar Birgit, som tog cykelbussen över bron för att komma till starten vid Talluddens camping.

Målgång var vid hotell Skansen, där alla fick medalj (diplom för den som cyklade jubileumsrundan). Sedan var det bara att ta del av de kroppkakor som serverades i skolmatsalen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons